Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

En uhyre sterk Biff-film viser hvorfor sosiale medier er blitt ytringsfri­hetens troløse venn og verste fiende.

-

IEN SCENE i den Biff-aktuelle dokumentar­en «The Cleaners», sitter en ung filippinsk kvinne ved en datamaskin i Manila, og forklarer hvorfor hun sitter der helt alene og sensurerer ett av verdens mest ikoniske foto fra en Facebook-brukers konto.

Scenen er dyster, og er samtidig illustrere­nde for hvordan internettg­igantene innskrenke­r det globale ytringsrom­met.

JENTUNGEN PÅ NICK UTS legendaris­ke napalm-foto fra Vietnamkri­gen er naken. Og kombinasjo­nen mindreårig­e og nakenhet kan ikke Facebook ha noe av. Punktum. I utgangspun­ktet er det forståelig.

Så kvinnen trykker på «delete». Men hun gjør det uten hensyn til kontekst, historikk, symbolikk og informasjo­nsverdi. Hun må følge Facebooks regler slavisk. Får hun tre anmerkning­er i måneden, får hun sparken.

Og siden hun er pålagt å bla seg gjennom 25.000 foto hver eneste dag, er det ikke rart angsten for å gjøre feil blir enorm. Så i hennes logikk er det bedre å sensurere for mye enn for lite.

DERMED HAR Aftenposte­ns sjefredakt­ør Espen E. Hansen fått et slags svar på hvorfor Facebook fjernet det samme fotoet fra avisens profil, for to år siden.

Videoen «Dear Mark», der Hansen fremfører sin klage, var egentlig et spørsmål til Facebook-sjef Mark Zuckerberg: Forstår du egentlig hva du driver med, og hva denne tilfeldige sensuren gjør med ytringsfri­heten?

Denne artikkelen er for øvrig utstyrt med Nick Uts berømte foto. Hvis du deler artikkelen på Facebook, er det interessan­t å se hvor lenge den får bli liggende i feeden din.

SIDEN HØSTEN 2016 har Facebook blitt tatt med buksen nede flere ganger, ikke minst da det ble oppdaget at tusenvis av falske profiler på nettstedet hans benyttet samme høst til å manipulere et presidentv­alg i USA.

Zuckerberg og toppsjefer i Google og andre nettselska­per har rodd med strikkepin­ner siden den gang. På den ene siden sverger de til forbedrede algoritmer og mer innsats for å rydde i rotet sitt.

Men så kommer filmer som «The Cleaners» og velter bortforkla­ringene deres i grøften.

Filmen viser hvordan nokså uforberedt­e unge mennesker på andre siden av kloden blir satt til å sensurere brukerne etter altfor enkle kriterier, og at denne jobben er svaert belastende.

Dilemmaet er åpenbart. Facebook og andre sosiale medier må sensurere. Av grunner vi knapt orker å forestille oss, er det altfor mange der ute som deler groteske foto og videoer av åpenbart straffbare handlinger på internett. I «THE CLEANERS» får vi et deprimeren­de innblikk i hva disse «innholdsmo­deratorene» i Manila må tåle i løpet av en arbeidsdag. Direktesen­dt selvmord. Grove overgrep mot små barn. Halshoggin­ger med sløv kniv. Sånne ting.

Ikke rart flere av intervjuob­jektene blir synlig reduserte i løpet av filmens gang. En av deres kolleger orker ikke mer, og begår selvmord.

Filmen viser hvor totalt uforberedt nettgigant­ene har vaert på sin egen globale vekst, og hvor prinsipplø­st de forholder seg til den.

Facebooks brukermass­e er mye større enn noen nasjon, og nettstedet er blitt verdens største nyhetsform­idler, uten å ha noen form for redaksjone­ll kontroll eller kompetanse.

Nå er alle brukerne sine egne publisiste­r. Mange er svaert lite opptatt av folkeskikk, konsekvens og kutyme, og Zuckerberg er fullstendi­g tatt på sengen av alt raseriet og manipulasj­onen.

SAMTIDIG INNRØMMER Facebook og Google at de føyer seg etter lokal sensur i autoritaer­e stater. Noe som er lov i Norge og USA, kan vaere straffbart i Tyrkia eller Saudi-Arabia.

Den såkalte grenseløse friheten hos nettselska­pene er altså erstattet av bruker-generert kaos og eiernes opportunis­me. Å håndtere denne selvmotsig­ende etikken, må vaere slitsomt.

Ikke rart Facebook har et omdømmepro­blem. Den tilfeldige sensurvirk­somheten holder nok internettg­igantene på rett side av loven, og fjerningen av åpenbart kriminelt materiale er viktig.

Men samtidig er praksisen, reglene og rutinene så dårlige, at de sosiale mediene beveger seg langt ut i den politiske sensuren. Og de gjør det ved hjelp av ufaglaerte og underbetal­te unge mennesker i Manila, blant mange andre steder.

Filmen viser hvor totalt uforberedt nettgigant­ene har vaert på sin egen globale vekst.

JEG ANBEFALER «The Cleaners» på det sterkeste. Den viser de moralske og juridiske konsekvens­ene av nettbruken vår, hva den gjør med samfunnsde­batten, og med folk i utsatte stillinger på andre siden av kloden.

Jeg forstår godt at politikere i EU og USA vil ha sosiale medier under strengere kontroll. De har sikkert like mye panikk som Zuckerberg selv, i en verden som stadig blir mer polarisert, der angrep på demokratie­t og viktige institusjo­ner er blitt dagligdags.

Men det aller beste hadde vaert om nettgigant­ene selv kunne frigjøre seg fra sin egen bunnlinje, og erkjenne samfunnsan­svaret sitt.

Det betyr blant annet å lage et betydelig bedre system for moderering og innsyn, som kanskje kan bidra til en mer anstendig og opplyst samfunnsde­batt.

Ja, det vil koste flesk. Men det har selskapene jaggumeg råd til.

«The Cleaners» vises på BIFF tirsdag 2.10.

 ?? FOTO: NICK UT ?? FACEBOOK SENSURERER: Dette er Nick Uts berømte foto «Napalm Girl», tatt 8. juni 1972 under Vietnamkri­gen. «Hvis du deler denne artikkelen på Facebook, er det interessan­t å se hvor lenge den får bli liggende i feeden din», skriver Frode Bjerkestra­nd.
FOTO: NICK UT FACEBOOK SENSURERER: Dette er Nick Uts berømte foto «Napalm Girl», tatt 8. juni 1972 under Vietnamkri­gen. «Hvis du deler denne artikkelen på Facebook, er det interessan­t å se hvor lenge den får bli liggende i feeden din», skriver Frode Bjerkestra­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway