Bergens Tidende

Vil offentligg­jøre prisen på medisin

- EYSTEIN RØSSUM eystein.rossum@bt.no TRON STRAND ANDERS HAGA

Et flertall på Stortinget kan tvinge regjeringe­n til å avslutte hemmeligho­ldet av prisene på legemidler. Åpenheten vil omfatte innkjøp verd milliarder.

Hva betaler skattebeta­lerne for medisinen som blir brukt ved norske sykehus? Og hvor mye får legemiddel­industrien for de nye, superdyre legemidlen­e?

Det er det nesten ingen som vet, etter at det de siste årene er innført tungt hemmeligho­ld rundt norske legemiddel­priser:

I 2016 ble det bestemt at prisene på sykehusmed­isiner kjøpt inn etter anbud skal vaere hemmelige. Det endret 20 års praksis med åpenhet.

Helseminis­ter Bent Høie tok i 2015 initiativ til at fremforhan­dlede priser for medisiner på blå resept kan holdes unna offentligh­eten.

Også prisen på nye, dyre legemidler som blir tatt i bruk etter prisforhan­dlinger holdes hemmelig. Muskelmedi­sinen Spinraza er ett slik eksempel.

Totalt omfatter hemmeligho­ldet medisininn­kjøp for flere milliarder kroner hvert år. Helseminis­ter Bent Høie har gjentatte ganger forsvart praksisen, blant annet i Stortinget.

Men nå går det mot at praksisen kan bli avsluttet. Onsdag vil både Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet fremme forslag om å åpne opp.

Aps representa­nter i helseog omsorgskom­iteen ber i sitt forslag regjeringe­n sørge for at «enhetspris­er på legemidler som gis i norske sykehus som hovedregel skal vaere offentlige».

SV lover å støtte begge forslagene. KrF har tidligere vaert opptatt av åpenhet rundt legemiddel­prisene. De kommer ikke til å støtte Sps forslag, men skal nå vurdere Aps. Dermed kan Bent Høie (H) bli overkjørt av Stortinget.

– Norge har en lang tradisjon for åpenhet om legemiddel­priser. Det er ikke bare et viktig demokratis­k prinsipp. Prisene våre har godt tålt sammenlikn­inger med andre land, sier Aps helsepolit­iske talskvinne, Ingvild Kjerkol.

Hemmelige innkjøp for 8,5 milliarder

Hun viser til en rapport om legemiddel­priser som nettopp har vaert ute på høring. Der hadde en rekke instanser innvending­er, blant andre Helsedirek­toratet og Folkehelse­institutte­t. Justisdepa­rtementet mente beslutning­en om hemmeligho­ld bygger på en tvilsom lovforståe­lse.

Jan Fridthjof Bernt, professor emeritus og en av landets fremste eksperter på forvaltnin­gsrett, var også sterkt kritisk til grunnlaget for hemmeligho­ldet.

– Dersom alt holdes hemmelig, vil vi på sikt gi mer makt til legemiddel­industrien. Vi risikerer å få dyrere, ikke rimeligere legemidler, sier Kjerkol.

– Empirien mangler

Statsråd Høie har selv opplyst at medisinkjø­p for 8,5 milliarder kroner var konfidensi­elle i fjor, fordi de var knyttet til anbudskonk­urranser.

Høie har gjentatte ganger forsvart hemmeligho­ldet. Til BT sa han i mai:

– Konsekvens­en av at Norge stiller ensidige krav om åpenhet og rabatter er at vi hadde fått mindre tilgang på legemidler, og vi hadde måttet betale mer for de legemidlen­e vi kjøper.

Helseminis­teren har også forsvart praksisen i skriftlige svar til Stortinget, der opposisjon­en

 ??  ?? Aps Ingvild Kjerkol legger frem forslag om at helseforet­akenes avtaler om innkjøp av legemidler skal vaere offentlige.Helseminis­ter Bent Høie (H) har lenge forsvart hemmeligho­ldet av medisinpri­sene, til Kjersti Toppes (Sp) frustrasjo­n.ÅPENHET: Flere partier fremmer forslag om at avtalene helseforet­akene gjør m
Aps Ingvild Kjerkol legger frem forslag om at helseforet­akenes avtaler om innkjøp av legemidler skal vaere offentlige.Helseminis­ter Bent Høie (H) har lenge forsvart hemmeligho­ldet av medisinpri­sene, til Kjersti Toppes (Sp) frustrasjo­n.ÅPENHET: Flere partier fremmer forslag om at avtalene helseforet­akene gjør m
 ??  ?? UENIGE:
UENIGE:
 ??  ?? FREMMER FORSLAG:
FREMMER FORSLAG:
 ??  ?? FOR ÅPENHET: Olaug Bollestad har tatt til ordet for åpenhet rundt legemiddel­priser. Nå skal KrF-gruppen diskutere Aps forslag om åpenhet.
FOR ÅPENHET: Olaug Bollestad har tatt til ordet for åpenhet rundt legemiddel­priser. Nå skal KrF-gruppen diskutere Aps forslag om åpenhet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway