Bergens Tidende

Prosedyrek­rangel kan avgjøre KrFs fremtid

Fylkestopp Beate Husa (KrF) mener delegatene fra Hordaland må legge egen overbevisi­ng til side og følge flertallet. Uenighet om prosedyren­e blir det første slaget i maktkampen i KrF.

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no KJETIL GILLESVIK ADRIAN BRUDVIK

193 utvalgte personer skal avgjøre KrFs samarbeids­fremtid.

Det er nemlig tallet på delegater på det ekstraordi­naere landsmøtet som 2. november skal ta stilling til partileder Knut Arild Hareides råd om at KrF bør søke regjerings­samarbeid med Ap og Sp.

I forkant skal det av avholdes minst 300 ekstraordi­naere møter i KrFs lokallag og fylkeslag for å velge disse delegatene.

I motsetning til i landsstyre­t, er delegatene på et landsmøte ujevnt fordelt geografisk. Fylker med mange KrF-velgere og -medlemmer får flere delegater. Med sine 14 delegater blir Hordaland den nest største delegasjon­en.

Den store kampen står derfor i hvert enkelt fylke. Hvem disse delegatene blir og om fylkene vil binde dem til å stemme samlet, vil avgjøre KrFs skjebne. Derfor er prosedyren­e viktige.

– Et flertall er et flertall

e– Jeg håper fylkesårsm­øtet velger delegater ut ifra hva flertallet mener i spørsmålet om hvilken side KrF skal søke regjerings­makt hos, sier Beate Husa, gruppelede­r for KrF i Hordaland fylkesting.

Hun har markert seg som en av dem som ønsker at KrF skal forhandle om å gå inn i Erna Solbergs regjering.

Husa mener at spørsmålet bør behandles på fylkesårsm­øtet i Hordaland, og avgjøres ved et flertall der.

– Så bør delegasjon­en fylket sender til landsmøtet, gjenspeile hva flertallet mener, sier hun.

– Betyr det at du mener delegasjon­en kun bør bestå av borgerlig innstilte politikere, uansett hvor lite flertall det blir for den siden – og omvendt?

– Ja, det er nå engang sånn at et flertall er et flertall. Jeg vil akseptere at jeg ikke blir valgt som delegat, dersom flertallet ønsker å samarbeide med Ap.

Å binde eller ikke binde

KrF har ingen tradisjon for å binde delegater, det vil si å tvinge dem til å stemme mot sin egen overbevisn­ing. Husa ser likevel ikke vekk fra at det kan bli aktuelt nå.

– Jeg tenker at Hordaland må vaere beredt på å gjøre det, dersom det viser seg at mange andre fylkeslag binder sine delegater.

Tor Andre Ljosland, som også sitter i fylkesting­et for KrF, mener dette vil ordne seg selv, dersom fylkesårsm­øtene tenker strategisk.

– Det vil nok komme benkeforsl­ag på delegater, basert på hva man vet kandidaten­e mener om regjerings­spørsmålet. Så vil fylkesårsm­øtet velge en delegasjon, og da vil nok den gjenspeile det flertallet mener, sier han.

Ljosland mener det er unødvendig å snakke om binding, men at delegasjon­en som Hordaland sender bør vaere mest mulig samstemt og følge flertallet­s ønske.

– Begge syn represente­rt

Men KrFs fylkesting­sgruppe er splittet også i synet på prosedyrer. Sedvanen i Hordaland KrF har vaert at delegatpla­ssene til landsmøtet fordeles etter verv. Partiets ordførere får en plass hver, byråder i Bergen får plass, samt andre personer med viktige verv.

Tom Sverre Tomren, som nylig meldte overgang fra MDG til KrF i fylkesting­et, mener at den sedvanen må følges også nå.

– Jeg ser ingen grunn til å endre kutymen nå. I hvert fall må den delegasjon­en vi sender, gjenspeile at partiet er splittet, sånn at begge syn er godt represente­rt, sier han.

Tomren selv legger ikke skjul på at han tilhører dem som vil samarbeide med venstresid­en.

– Bare de som roper høyest?

Astrid Aarhus Byrknes, ordfører i Lindås og fylkesting­srepresent­ant, er enig i at delegasjon­en må inneholde begge syn.

Hun sier at denne diskusjone­n også er i gang i lokallagen­e, som skal velge delegater til fylkesårsm­øtet.

 ??  ??
 ??  ?? SPLITTET BENK: KrFs benk i fylkesting­et i Hordaland er et eksempel på uenigheten om samarbeids­spørsmålet i KrF. B regjering nå, Tor André Ljosland vil snakke med begge sider, mens Tom Sverre Tomren er klar på at han vil samarbeide m
SPLITTET BENK: KrFs benk i fylkesting­et i Hordaland er et eksempel på uenigheten om samarbeids­spørsmålet i KrF. B regjering nå, Tor André Ljosland vil snakke med begge sider, mens Tom Sverre Tomren er klar på at han vil samarbeide m

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway