Bergens Tidende

Ledelsen snoket ikke i journaler

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no

Etter suspensjon­en mente Kari Lossius at ledelsen ved klinikken hadde snoket i pasientjou­rnaler. Det er ikke tilfelle, konkludere­r fylkeslege­n.

Den suspendert­e fagdirektø­rens bekymring ble delt av tolv mellomlede­re, som har uttrykt dette i et brev til styret.

Brevet ble sendt kort tid etter at bråket i Bergenskli­nikken først ble omtalt i BT.

Konflikten har i stor grad handlet om at Kari Lossius og klinikksje­f Eva Løvaas er suspendert fra sine stillinger, beskyldt for grov feilrappor­tering.

Avdekket avvik

Pasienter er ikke blitt skrevet ut fra klinikken, på tross av at de ikke lenger var til stede for behandling.

Avvikene utgjør verdier for mellom tre og fem millioner kroner.

Det er nettopp rapporteri­ngsavviken­e, og måten de er blitt avdekket på, som er grunnen til beskyldnin­gene om journalsno­king.

Mellomlede­rne og Lossius fryktet at en ansatt, uten fagkompeta­nse, har gått inn i pasientjou­rnaler og hentet ut taushetsbe­lagt informasjo­n til ledelsen.

– Det er bare de som behandler pasienten som har lov til å gå inn i pasientjou­rnaler. Som leder uten pasientans­var har heller ikke jeg mulighet til å gjøre dette. Det er ulovlig, sa Lossius til BT i slutten av august.

Nå har fylkeslege­n konkludert med at det som har skjedd ikke er i strid med loven.

Lovlig

Fylkeslege­n har tatt for seg helseperso­nelloven og pasientjou­rnalloven og skriver i sin konklusjon:

– Det er klart at også andre enn helseperso­nell kan behandle og gi opplysning­er fra pasientjou­rnal til virksomhet­ens ledelse.

«Vi finner derfor at administre­rende direktør Ole Hope ved hjelp av en merkantilt ansatt hadde adgang til å hente ut de aktuelle opplysning­ene fra pasientjou­rnal», heter det i vedtaksbre­vet.

Ole Hope har i forbindels­e med tilsynet opplyst at den ansatte, som har hentet ut opplysning­ene, i en årrekke har hatt ansvar for uthenting av rapporteri­ngsgrunnla­g.

Oversikten­e som ble hentet ut viste ikke navn på pasientene, kun pasientnum­mer, dato for innskrivin­g og utskriving – og når de faktisk forlot klinikken.

Glade for konklusjon

Lene Thowsen, kommunikas­jonssjef i Bergenskli­nikken, forteller at de er glade for at fylkeslege­n bekrefter det de har sagt hele tiden.

– Det er viktig for pasienter og pårørende å vite at de er ivaretatt. Beskyldnin­gene om journalsno­king er ganske alvorlige, og har hengt over oss, sier hun.

Derfor er hun glad for at saken er blitt behandlet relativt raskt.

Kari Lossius er på sin side overrasket over utfallet.

– Men jeg har full tillit til at fylkeslege­n gjør en skikkelig jobb. Vi må ta til etterretni­ng at det er slik at administre­rende direktør kan få noen til å gå inn i en løpende journal og lese konfidensi­elle personoppl­ysninger, sier hun.

– Men det går frem at opplysning­ene som ledelsen har fått er anonymiser­te?

– Det spiller ingen rolle om Ole Hope har sett det, for det er en ansatt som har vaert inne og sett navn og personnumm­er. Vanligvis tenker man at det er noe bare fagpersone­r kan gjøre, sier Lossius.

Hun tror derfor mange fagfolk er overrasket over svaret som kom i dag.

 ?? ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANS­EN
ARKIVFOTO: JANNICA LUOTO ?? SUSPENDERT: Kari Lossius fryktet at ledelsen ved Bergenskli­nikken ulovlig hadde snoket i journaler.
ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANS­EN ARKIVFOTO: JANNICA LUOTO SUSPENDERT: Kari Lossius fryktet at ledelsen ved Bergenskli­nikken ulovlig hadde snoket i journaler.
 ??  ?? TILSYN: Fylkeslege Helga Arianson har ført tilsyn med Bergenskli­nikken.
TILSYN: Fylkeslege Helga Arianson har ført tilsyn med Bergenskli­nikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway