Bergens Tidende

Regjeringe­n venter økt usikkerhet utenlands

- STEINAR SCHJETNE, NTB samfunn@bt.no

Regjeringe­n fremhevet en ny sikkerhets­politisk situasjon, press mot demokratie­t og svekket internasjo­nal frihandel under åpningen av Stortinget tirsdag.

Det kom henvisning­er både til de økte spenningen­e i forholdet til Russland og mulige skadevirkn­inger som følge av USAs angrep på internasjo­nal frihandel da kongen leste trontalen under den høytidelig­e åpningen av det 163. storting tirsdag ettermidda­g.

Den nye og mer uforutsigb­are situasjone­n internasjo­nalt krever at norske myndighete­r gjør sine tilpasning­er, fremkom det av talen.

– NATOs kollektive garanti forblir baerebjelk­en i sikkerhets­politikken. Samtidig styrkes samarbeide­t med USA, Storbritan­nia, Tyskland og i Norden. Verden rundt oss preges av økende usikkerhet. Den liberale verdensord­en, demokratis­ke institusjo­ner og troen på fri handel er under press, sa kongen da han leste fra trontalen.

Helsemeldi­ng om ensomhet

Trontalen er ført i pennen av statsminis­teren. Den skal redegjøre for regjeringe­ns viktigste politiske mål for året som kommer, og bygger som oftest på regjerings­plattforme­n. Selv om regjeringe­n siden forrige trontale ble holdt, er utvidet med Venstre, var det lite annet som minnet om nyheter i talen.

Statsminis­ter Erna Solberg (H) varsler fortsatt stø kurs, som er staket ut i Jeløya-plattforme­n. I trontalen ble det listet opp seks hovedområd­er for regjeringe­ns kommende arbeid: økonomisk omstilling, klima, arbeidsliv, fattigdoms­bekjempels­e, integrerin­g og helse- og omsorg.

– Regjeringe­n tar sikte på å legge frem en opptrappin­gsplan for barns og unges psykiske helse i løpet av høsten 2018 og en ny nasjonal helse- og sykehuspla­n i 2019. Regjeringe­n vil legge frem en folkehelse­melding hvor ensomhet blir et viktig tema, het det i talen.

Regjeringe­n påpeker at den kommende eldrebølge­n setter velferdssa­mfunnet på prøve og viser til eldrerefor­men «Leve hele livet» og vil fortsette prøveordni­ngen med statlig finansiert eldreomsor­g.

Frykter mer ekstremvae­r

– Sommeren 2018 kom med varmerekor­der og tørke. Et mer ekstremt vaer har blitt mer vanlig. Det er avgjørende at verden når sine klimamål. Norge skal oppfylle våre utslippsmå­l i samarbeid med EU. Parisavtal­en er vårt viktigste internasjo­nale rammeverk. I desember vedtas kjøreregle­r for hvordan landene skal følge opp avtalen. Norge skal vaere pådriver, heter det.

Trontalen skal ikke nødvendigv­is inneholde så mye nytt, men er viktig fordi den danner grunnlaget for trontalede­batten, som starter onsdag og avsluttes torsdag. Blant temaene som trolig blir viet mye oppmerksom­het de to kommende dagene, ble innvandrin­g og integrerin­g fremhevet som en av samfunnets viktigste utfordring­er.

Arbeiderpa­rtiet har de siste ukene gått høyt på banen med sine forslag til ny migrasjons­politikk. Regjeringe­n fastholder i trontalen at den også vil «føre en restriktiv, rettssikke­r og ansvarlig innvandrin­gspolitikk».

– For baerekraft­en i våre velferdsor­dninger er det sentralt at flere kan forsørge seg selv og delta i samfunnet. Derfor er det også nødvendig å regulere innvandrin­gen. Den internasjo­nale migrasjone­n er uforutsigb­ar. Vi må ha høy beredskap for raske skifter.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? LESTE TRONTALEN: Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon under den høytidelig­e åpningen av Stortinget 2018.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX LESTE TRONTALEN: Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon under den høytidelig­e åpningen av Stortinget 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway