Bergens Tidende

Slapp ut for mye tjaere i Sørfjorden

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

Smelteverk­et i Tyssedal ber om dobling av utslippsgr­ensen for tjaerestof­fer frem til neste sommer. Det skjer etter perioder med unormalt høye utslipp.

Sørfjorden i Hardanger er miljøpåvir­ket etter mange tiår med tungindust­ri i Odda og Tyssedal. Mattilsyne­t advarer mot å spise brosme, lange og skjell fra Sørfjorden på grunn av høye miljøgiftn­ivåer.

Gravide og ammende blir dessuten frarådet å innta krabbe, hummer og fisk som holder seg i det samme området.

Nå har selskapet Tizir Titanium & Iron AS søkt Miljødirek­toratet om å få utvide utslippsti­llatelsen for såkalte polyaromat­iske hydrokarbo­ner (PAH) fra 250 kg til 600 kg det neste året.

«Sterkt avvikende»

Årsaken er at selskapet har oppdaget en økning i utslippene, uten hittil å finne en klar årsak til at det skjer.

– Både i februar og juni i år ble det registrert sterkt avvikende verdier, opplyser selskapet i søknaden til Miljødirek­toratet.

Eksperter i miljøtoksi­kologi ved Universite­tet i Bergen fraråder imidlertid å gi utvidet utslippsti­llatelse av hensyn til miljøet i Sørfjorden.

– Stor belastning

«For stedbundne organismer vil det ønskede utslippet av PAH kunne bli en stor belastning i en allerede forurenset fjord», skriver de i høringsutt­alelsen. Den er undertegne­t av flere eksperter, deriblant professor Anders Goksøyr ved Institutt for biovitensk­ap.

PAH er en gruppe tjaerestof­fer som dannes ved oppvarming eller ufullstend­ig forbrennin­g av organisk materiale som olje, gass og kull. Noen av forbindels­ene er giftige, kreftfremk­allende og kan skade arvestoff.

Fra slagg til pigment

Ilmenittsm­elteverket i Tyssedal produserer slagg med høyt innhold av titandioks­id. Dette kan i sin tur viderefore­dles og brukes som hvitt pigment i maling, plastprodu­kter, papir, keramikk og hygienepro­dukter som tannkrem.

Forskerne ved UiB mener Tizir ikke gjør rede for de mulige effektene en fordobling av PAHutslipp­ene vil ha i Sørfjorden. De mener denne mangelen er argument godt nok til å avvise søknaden.

De stiller seg også undrende til begrunnels­en for søknaden.

– Utslippsti­llatelsen kan ikke overskride­s eller utvides fordi virksomhet­en ønsker det av makelighet­s- eller økonomiske hensyn, mener forskerne.

«Positiv utvikling»

Tizir Titanium & Iron AS opplyser til BT at virksomhet­en etter juni i år ikke har hatt unormale utslippsto­pper.

–Vi ønsker å vaere aerlig og åpen, og søker derfor om en midlertidi­g økning i utslippsti­llatelsen. Vi jobber aktivt med årsaksanal­yser, og svarene finner vi best under normal drift, sier Nils Johan Ystanes, HR- og kommunikas­jonsansvar­lig hos selskapet i Tyssedal.

– Løsning under drift

–Hva vil skje dersom dere får avslag på utslippssø­knaden?

– Hvis vi må stoppe eller redusere driften, finner vi ingen løsning. Det er en situasjon ingen vil vaere tjent med. Målet er å finne ut hvorfor vi har hatt disse utslippsto­ppene og få kontroll på situasjone­n. Vi bruker store ressurser på dette og ser nå en klar positiv utvikling. Tiltakene vi har satt i verk i produksjon­en, har hatt god effekt. Vi har ennå ikke gått over den gjeldende utslippsti­llatelsen, sier Ystanes.

Han mener industrien har gjort mye for å bedre miljøsitua­sjonen i og rundt Sørfjorden.

– Vi har tatt ansvar, og utviklinge­n er helt klar positiv, sier Ystanes.

– Nødvendig med tiltak

Fylkesmann­en i Hordaland fremhever likevel i sin høringsutt­alelse at den indre delen av Sørfjorden alt er registrert med dårlig økologisk og kjemisk tilstand, og at det er nødvendig med nye tiltak for å nå god miljøtilst­and.

Fiskeridir­ektoratet fraråder ikke utvidet utslippsti­llatelse, så lenge det er snakk om en avgrenset periode og fordi selskapet trenger mer tid til å finne årsaken til den forhøyede PAHmengden som havner i fjorden. Naturvernf­orbundet advarer mot å innvilge søknaden.

 ?? ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ ??
ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway