Bergens Tidende

Handelskri­gen har begynt å få følger i Kina

- CLAUS BLOCK THOMSEN claus.block.thomsen@pol.dk

For første gang kommer det tegn på at handelskri­gen med USA for alvor har truffet den kinesiske økonomien.

Avisen Wall Street Journal referer til flere kinesiske rapporter som hevder at private kinesiske bedrifters produksjon av biler, maskiner og andre varer ikke lenger var i økning i september måned. Samtidig har antallet eksportord­rer falt til det laveste nivået på to år. Produksjon­en i flere av de store, statseide bedriftene skal også ha falt.

– Fremgangen på tvers av produksjon­ssektoren ble svakere i september. Det nedadgåend­e presset på kinesisk økonomi var markant, sa Zhengshen Zhong, økonom hos finansanal­ysefirmaet CEBM Group i Beijing, til Wall Street Journal.

De nye tallene om oppbremsin­gen i den kinesiske økonomien kommer fra Caixin Chinas produksjon­sindeks, som tar for seg saerlig mindre, private bedrifter, og fra det offisielle produksjon­sindekset som for det meste tar for seg de store statlige bedriftene.

USAs president Donald Trump trappet nylig opp handelskri­gen da han la en ytterliger­e straffetol­l på kinesiske varer til en verdi av opp mot 1620 milliarder norske kroner.

Kina har svart ved å innføre ekstra toll på amerikansk­e varer for tilsvarend­e rundt 485 milliarder norske kroner.

Kina vil lide mer enn USA

Overfor Wall Street Journal vurderer flere økonomer og regjerings­rådgivere at handelskri­gens effekt på Kina angivelig vil føre til at Beijing innfører ordninger som skal øke veksten igjen. Som for eksempel en lettere kredittpol­itikk og økt offentlig forbruk.

Også andre hefter seg ved at handelskri­gen tilsynelat­ende har begynt å ha virkning i Kina. I avisen South China Morning Post skriver spaltist Cary Huang at Kina vil lide mer enn USA under handelskri­gen, blant annet som følge av Kinas «overavheng­ighet» av handel og amerikansk kjernetekn­ologi.

Huang peker på at Kina i fjor eksportert­e varer til USA for over 4000 milliarder kroner, mens USA på sin side kun solgte varer for omtrent 1050 milliarder kroner til Kina.

Den kinesiske ledelsen har derimot fremhevet at den kinesiske økonomien er så stor og robust at USA ikke kan rokke ved den.

Må bli mer selvforsyn­t

Likevel er det tegn til nervøsitet under overflaten. I forrige uke kunne den amerikansk­e avisen New York Times avsløre at den kinesiske ledelsen hadde sendt et direktiv til kinesiske medier, hvor de ble pålagt å vaere tilbakehol­den med å rapportere negative økonomiske nyheter.

Utover dette har mange observatør­er bemerket at Kinas president, Xi Jinping, i forrige uke var på en tredagers rundtur i flere provinser, hvor han blant annet skal ha snakket om viktighete­n av at Kina blir mer selvforsyn­t, og det raskt.

Under et besøk på et landbruk skal Xi Jinping blant annet ha holdt opp en skål med ris i hendene. «Kinesisk ris», sa han, ifølge New York Times, for å understrek­e behovet for lokale produkter.

– Den store foryngelse­n av den kinesiske nasjonen avhenger av vår konkurrans­eevne. Kun på denne måten kan Kina for alltid forbli uovervinne­lig, fortsatte Xi Jinping.

Det fikk Kina-analytiker­en Bill Bishop til å skrive en analyse på sin hjemmeside, hvor han hevder at handelskri­gen har ført Kina over i defensiven.

– Nå som Xi og hele partisyste­met har besluttet at USAs egentlige formål i handelskri­gen er å «hindre Kinas oppstignin­g» begynner vi å se en utrulling av offisielle reaksjoner med selvforsyn­ing som hovedemne, skriver Bill Bishop.

Zhengshen Zhong, økonom hos finansanal­ysefirmaet CEBM Group i Beijing

 ?? ARKIVFOTO: TT NYHETSBYRÅ­N ?? TRAPPET OPP: USA trappet nylig opp handelskri­gen med USA ved å legge ytterliger­e straffetol­l på kinesiske varer. Bildet er fra Yangshan-havnen i Shanghai.
ARKIVFOTO: TT NYHETSBYRÅ­N TRAPPET OPP: USA trappet nylig opp handelskri­gen med USA ved å legge ytterliger­e straffetol­l på kinesiske varer. Bildet er fra Yangshan-havnen i Shanghai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway