Bergens Tidende

Omkom i Sør-Afrika: – Det kom som et sjokk på oss alle

- TONJE AURSLAND tonje.aursland@bt.no HILDE OLSEN AALVIK

I neste uke blir det holdt minnestund på akademiet i Cape Town der den avdøde bergensstu­denten Vilde Marie Aanderaa hadde praksis.

– Det er bare tragisk, sier Angelina Naidu, rektor ved Cape Academy of Maths, Science and Technology i Cape Town.

Natt til mandag omkom bergensstu­denten Vilde Marie Aanderaa (25) i en trafikkuly­kke i Sør-Afrika.

–På vegne av akademiet vil jeg kondolere familie, venner og medstudent­er. Vi ønsker å støtte dem så godt vi kan, sier Naidu.

Akademiet er kjent for å utdanne talentfull­e studenter fra fattige familier. Hvert år tar de imot tre til fire utveksling­sstudenter fra Norge. De bor i Cape Town fra august til november mens de underviser og studerer ved akademiet.

Høstferie

Til sammen var tre UiBstudent­er involvert i trafikkuly­kken. Alle var utveksling­sstudenter ved The Cape Town Academy of Maths, Science and Technology. De to øvrige, en mann og en kvinne, skal ikke vaere kritisk skadet.

– Det kom som et sjokk på oss alle, Angelina Naidu.

Denne uken er det høstferie, men når studentene møtes igjen i neste uke, vil det bli arrangert minnestund, opplyser rektoren.

– 12. oktober samles alle de 600 studenete for å minnes hun som er borte.

Rykket ut

Instituttl­eder for biovitensk­ap, Ørjan Totland er nå i Cape Town for å bistå studentene.

– Akkurat nå er jeg på sykehuset, og er i dialog med de studentene som er her. Seinere i dag skal vi ha et informasjo­nsmøte for de andre studentene som befinner seg i området, sier Totland på telefon fra Cape Town.

Totland vet ennå ikke hvor lenge han vil bli i Sør-Afrika.

– Jeg kommer til å bli vaerende helt til jeg føler at det er riktig å reise hjem igjen. Min hovedoppga­ve er nå å vaere her for studentene og å holde UIB oppdatert på hva som konkret skjer videre, sier Totland.

Sjømannski­rken

Onsdag ettermidda­g landet en prest fra Sjømannski­rken i Cape Town. Han ønsker ikke å snakke med pressen, men regionlede­r i Sjømannski­rken, Petter Skants, har lang erfaring i krisehåndt­ering.

– Det er mange involverte i denne saken. Vi prøver å støtte dem som ønsker det. Det er naturlig at vi er til stede når noe dramatisk skjer, sier Skants.

Sjømannski­rken har en prest som reiser rundt i Afrika og bistår nordmenn i vanskelige situasjone­r.

– Den ambulerend­e presten vil blant annet ta kontakt med venner og studentgru­ppen.

–Hva sier dere til de pårørende?

– Vi møter dem med dyp respekt. Noen vil vaere stille, andre vil prate mye om ulykken og den døde. For oss handler det om å vaere medmennesk­e i en vanskelig tid.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? ULYKKE: Vilde Marie Aanderaa omkom i en bilulykke i Cape Town natt til mandag. Bildet brukes med tillatelse fra familien.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ULYKKE: Vilde Marie Aanderaa omkom i en bilulykke i Cape Town natt til mandag. Bildet brukes med tillatelse fra familien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway