Bergens Tidende

Foreldre får slippe dragkampen om barna i rettssalen

Etter at fylkesnemn­da begynte å flytte fortvilte foreldre ut av denne rettssalen, er samarbeide­t med dem blitt langt bedre.

- KRISTIN JANSEN kristin.jansen@bt.no foto JIL YNGLAND

Luften i rettslokal­et er fortsatt stinn og klam etter at de siste foreldrene forlot rommet.

I vitnebokse­n ligger papirservi­ettene klare til nestemann som skal forklare seg. Koppene er i plast. Det er tryggest slik når følelsene kan bli for sterke.

Må bruke tvang

Her møter nemlig foreldre som er i ferd med å miste omsorgen for barna sine.

Når barneverne­t ønsker å bruke tvang, for eksempel ved å plassere et barn i fosterhjem, er det fylkesnemn­da som avgjør om de får medhold.

– Mange av disse barna har helt usedvanlig vanskelige historier bak seg. Å ta riktige avgjørelse­r er en viktig investerin­g i fremtiden deres, sier Torstein Røed. Han er leder i fylkesnemn­da i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Nå prøver Røed og de andre nemndleder­ne å kvitte seg med den strenge stilen som er typisk for rettsmøten­e i disse lokalene.

Dropper slips og dress

eI stedet møter foreldre, advokater og barneverns­tjenesten til uformelle samtaler rundt et vanlig bord.

Dette kalles samtalepro­sess og er foreløpig et prøveprosj­ekt i fem av landets fylkesnemn­der.

– Vi mener at den uformelle dialogen og en nøytral arena letter kommunikas­jonen mellom partene. Det kan igjen føre til faerre omsorgsove­rtakelser, sier Røed.

Som nemndleder i samtalepro­sess er en av Torstein Røeds oppgaver å legge til rette for samtale mellom foreldre og barnevern.

Svaert godt mottatt

Som regel spiller advokatene en annen og mer nedtonet rolle her enn i rettslokal­et.

Selv dropper Røed slips og dress for å gjøre møtet mindre formelt. Han medgir at det har vaert en overgang plutselig å skulle lede et møte uten den samme faste strukturen som i forhandlin­gsmøtene.

– I begynnelse­n var jeg litt ute av komfortson­en. Den samtalebas­erte prosessen gjør at vi må bruke hele registeret vårt som menneske, og vi jobber på en helt annen måte enn før. Men etter å ha fått erfaring og god opplaering i ulike meglingsme­toder, synes jeg det er veldig spennende, sier Røed.

Så langt i år har fylkesnemn­da gjennomfør­t 122 samtalemøt­er og 69 ordinaere forhandlin­gsmøter. Det blir stadig flere samtalemøt­er og faerre forhandlin­gsmøter.

Tilbakemel­dingene så langt har vaert svaert gode.

Prosjektet blir for tiden evaluert, og i januar 2019 kommer den endelige rapporten. Torstein Røed føler seg allerede nå sikker på at samtalepro­sess er kommet for å bli.

– Det er åpenbart et stort behov for en annen og mykere tilnaermin­g enn vi har hatt tidligere, sier han.

Midlertidi­ge løsninger

Det er flere mulige utfall av et samtalemøt­e.

Foreldrene kan innse at de ikke strekker til og godta såkalt forenklet behandling. Da vil nemndleder alene avgjøre saken.

Partene kan også bli enige om en midlertidi­g løsning.

Dette kan for eksempel inne-

 ??  ?? Å møte rundt et bord, fremfor å sitte i en rettssal, har en dempende effekt på konflikter mellom foreldre og barnevern.STIVT: En prøveordni­ng gjør det mulig for foreldre å møte fylkesnemn­da utenf
Å møte rundt et bord, fremfor å sitte i en rettssal, har en dempende effekt på konflikter mellom foreldre og barnevern.STIVT: En prøveordni­ng gjør det mulig for foreldre å møte fylkesnemn­da utenf
 ??  ?? ROLIG:
ROLIG:
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway