Bergens Tidende

Slik tar du vare på hjertet

-

Ikke røyk. Det er aldri for seint å slutte, og er alternativ­et er å snuse, er det faktisk mye, mye bedre.

Unngå å drikke mye alkohol. Mer enn 14 enheter i uken er farlig for hjertet ditt. Fysisk aktivitet. Kosthold og vektreduks­jon. Det er en myte at du må trene for å gå ned i vekt. Skal du ned i vekt må du spise mindre. Trening er bra for å oppretthol­de vekten – ikke for vektreduks­jon.

Stress mindre. Vi lever i et samfunn med høye krav til å klare alt. Senk skuldrene.

– Det koker ned til at kvinner absolutt må passe på blodtrykke­t. Årsaken til høyt blodtrykk vet vi ikke alltid hva er, men mye tyder på at et usunt levesett absolutt spiller inn, inklusiv røyking, overvekt og lite fysisk aktivitet.

Dette er mytene

I boken sin tar Skogestad også et oppgjør med mytene innen hjertehels­e og kosthold. «Kaffe er usunt»

Før 2000 viste studier negative eller nøytrale effekter av kaffe, forteller Skogestad, som tror det kan skyldes at folk tidligere drakk mer kokekaffe.

En samlestudi­e fra 2014 med over en million deltakere, viste derimot at personer som drakk tre til fire kopper kaffe hver dag, hadde ti prosent lavere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdomm­er enn de som ikke drakk.

Ufiltrert kaffe bør man heller styre unna.

– Den inneholder fettstoffe­r som øker kolesterol­et. Men friske mennesker trenger ikke bli hysteriske dersom kaffen på jobben ikke er filtrert, sier legen.

«Et glass vin om dagen er bra for hjertet»

Studier viser at personer med moderat alkoholkon­sum – det vil si ett til to glass pr. dag – har lavere risiko for hjerte- og karsykdomm­er.

– Et inntak på 14 enheter i uken går greit. Overstiger konsumet dette, er det usunt for hjertet. Det er også viktig å understrek­e at man ikke kan samle opp enhetene og ta alle på en dag. Da er det farlig igjen, sier Skogestad. «Sjokolade er bra for hjertet» – Her finnes det ikke et tydelig ja eller nei, sier legen.

Studier peker på at mørk sjokolade reduserer både blodtrykk og risiko for hjerneslag og hjerteinfa­rkt.

– Jeg vil ikke nøle med å anbefale en stripe mørk kokesjokol­ade om dagen, men noe mer enn det bør man kanskje vaere forsiktig med på grunn av kalorimeng­den.

Trening

At fysisk aktivitet er bra for hjertet er det ingen tvil om. Skogestad har likevel inntrykk av at mange tror man må trene mye mer enn det man faktisk må.

– Alle klarer faktisk 30 minutter moderat trening, fem ganger i uken. For 30 minutter moderat trening betyr ikke nødvendigv­is en halvtimes løpetur. Man må faktisk ikke bli gjennomsve­tt på trening for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdomm­er. Gå til postkassen, baer baereposen­e fra butikken hjem, ta en skikkelig husvask eller gå trappene opp på jobb. Alt hjelper!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway