Bergens Tidende

Tvileren som skal overbevise KrF-erne

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no foto EIRIK BREKKE

Olaug Bollestad har selv ivret for Ap-samarbeid, men går nå mot sjefens anbefaling og ber partiet gå til høyresiden. Selv om det føles som å «svelge ting med hud og hår og horn og alt som er».

– Jeg er så glad du går mot høyresiden.

Ester Eide hvisker nestleder Olaug Bollestad noen sannhetens ord i øret da de to møtes i inngangen til bedehuset Karmel i Blomsterda­len.

En snau uke er gått siden Knut Arild Hareide slapp «bomben» i landsstyre­møtet til KrF. Han vil i regjering med Ap og Sp og vil samarbeide mer med SV. De to nestledern­e hans, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, tok øyeblikkel­ig til motmaele og ville helst forhandle med dagens regjering.

Vanskelig valg

Onsdag kveld samlet et trettitall­s KrF-kvinner seg for å diskutere bioteknolo­gi med nestleder Bollestad i bedehuset i Hjellestad­veien. En sak som tydelig eksemplifi­serer den vanskelige posisjonen KrF har i norsk politikk. De fremste motstander­ne i diskusjone­n om bioteknolo­gi møter de nemlig i Ap og Frp. Så hvordan velger man?

Bollestad selv legger ikke skjul på at det har vaert et forferdeli­g vanskelig valg, selv om hun nå har landet på høyresiden og Frp.

– Det er ikke noen tvil om at vi står langt fra Frp. Men jeg har tenkt tilbake på det vi har fått til i de fem statsbudsj­ettene og de reviderte budsjetten­e. Jeg vil gi dette en sjanse, sier hun til BT.

Liker ikke Støre

Der hvor Bollestad tviler seg frem til svaret, er Ester Eide desto klarere i sin analyse.

– Jeg vil ikke ha Støre som statsminis­ter. Han er en tåkefyrste, sier Eide og erkjenner en forkjaerli­ghet for både Frp og den tidligere statsråden Sylvi Listhaug.

En Listhaug hun for øvrig mener Hareide skylder en unnskyldni­ng, for å ha forårsaket hennes avgang som statsråd.

– Hareide har gjort mye bra. Men nå roter han. Jeg tror KrF kan gå under sperregren­sen, sier det mangeårige KrF-medlemmet, som ikke er i tvil om hvor hun selv ender opp om Hareide får viljen sin:

– Går partiet til venstre går jeg til Høyre, slår hun fast før hun forsyner seg av kakebordet.

Er ikke sikker

Side om side bakerst i lokalet står sjokoladek­aken, fyrstekake­n, gulrotkake­n, Verdens Beste-kaken og Oreokaken.

Kakealtern­ativene i bedehuset er nesten like mange som de mulige regjerings­partnerne til KrF før neste måneds ekstraordi­naere landsmøte. At temaet

 ??  ?? SKAL DISKUTERE: Olaug Bollestad skal snart ut på landsturné med partileder Knut Arild Hareide for å diskutere samarbeids­spørsmålet. Denne onsdagen skulle hun imidlertid bare snakke om
SKAL DISKUTERE: Olaug Bollestad skal snart ut på landsturné med partileder Knut Arild Hareide for å diskutere samarbeids­spørsmålet. Denne onsdagen skulle hun imidlertid bare snakke om

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway