Bergens Tidende

LO-lederen taus om KrF

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no foto RUNE SAEVIG

Ingen steder i Norge har LO-leder Hans-Christian Gabrielsen større tilhengers­kare enn i Årdal. 43 prosent av kommunens innbyggere er LO-medlemmer. Men det er ett spørsmål han nekter å svare på i arbeiderbe­vegelsens høyborg.

Den kraftige LO-sjefen rager 1,95 meter over bakken, og lister seg på tå når temaet blir om Arbeiderpa­rtiet bør danne ny regjering sammen med KrF.

– Alt som nå sies blir tolket i den ene eller andre retning. Jeg vil ikke bidra i den diskusjone­n, sier Gabrielsen.

For en gangs skyld er asfalten tørr i Årdal. Røyken stiger opp fra Hydros karbonfabr­ikk på Tangen. De stupbratte fjellsiden­e har fått høstfarger. Toppene er dekket av nysnøen som kom i natt.

Forsonlig tone

LOs fylkessekr­etaer Nils Petter Støyva og ungdomssek­retaer Torbjørn Vaereide har hentet Gabrielsen på flyplassen i Sogndal i en grå Subaru, krysset Sognefjord­en med ferge og kjørt sjefen hit til den vesle Ap-staten.

– LO er en stor maktfaktor i Ap med fast plass i partiets sentralsty­re. Det er vel naturlig at du har en oppfatning av hvordan en fremtidig Ap-regjering ser ut?

– Jeg ga en kort kommentar til VG i helgen, mer enn det ønsker jeg ikke si, svarer Gabrielsen.

Internt i fagbevegel­sen var det stor skepsis da partileder Jonas Gahr Støre før valget i fjor flørtet med KrF og Knut Arild Hareide. Noen har ment det bidro til valgnederl­aget.

LO-sjefens korte kommentar i VG lørdag ble av mange oppfattet som en mer forsonlig tone fra LOs side.

Gabrielsen mente KrF nå er blitt mer lydhør overfor arbeidstak­ernes interesser. Han pekte på at KrF bidro til at pappaperme­n kom på plass etter valget i fjor høst, og til flertall for å styrke prinsippet om faste stillinger.

– Er det fordi spørsmålet er så

Raskere utvikling

Årdal innerst i Sogn ble i etterkrigs­tiden bygget på billig kraft og smelteverk. Da Hydro for ti år siden reduserte driften og la ned de gamle Søderberg-ovnene, etablerte solcellese­lskapet Norsun seg på Årdalstang­en.

Første stopp for LO-sjefen var nettopp solcellepr­odusenten som ansetter stadig flere og har planer om mangedobli­ng av produksjon­en. Deretter bar det videre oppover til Øvre Årdal, der Hydros store aluminiums­verk ligger.

Gabrielsen er fra Røyken kommune og har bakgrunn som prosessope­ratør på Tofte Industrier. Han mener felles både for gammel og ny industri i Årdal er måten ny teknologi tas i bruk.

– Digitalise­ringen kommer til å endre arbeidsliv­et. Noen jobber vil forsvinne, nye jobber kommer til. Mange av de jobbene vi skal leve av de neste årene vet vi ennå ikke noe om. Men vi vet at utviklinge­n vil gå raskere og raskere, sier Gabrielsen.

– Skjør oppgang

Han mener digitalise­ringen i både Norsun og Hydro skjer etter «den norske modellen».

– Coops nye sentrallag­er utenfor Oslo er et annet eksempel. Her ble det utført mye manuelt arbeid. Da driften skulle moderniser­es, anbefalte konsulente­r å kvitte seg med mange ansatte og sette inn roboter. Coop valgte å ta med de ansatte, gi dem ny kompetanse og nye oppgaver. Ny teknologi overtok de fysiske tunge jobbene. Nå har Coop Europas mest moderne logistikks­enter, produktivi­teten har økt og arbeidspla­ssene er både trygge og mer interessan­te. Det er dette som er den norske modellen, sier Gabrielsen.

– De fleste økonomiske

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway