Bergens Tidende

Vestland fylke

-

Sammenslåi­ngen av Hordaland og Sogn og Fjordane har fått navnet «Vestland fylke».

Det nye fylket skal opprettes fra 1. januar

2020. Fylkesting­svalget 9. september 2019 vil vaere til det nye fylket.

Vestland får et samlet innbyggert­all på rundt 630.000 og et areal på 33.868 kvadratkil­ometer.

Sogn og Fjordane har 17 prosent av innbyggern­e og

54 prosent av arealet i det nye storfylket, Hordaland har hhv. 83 prosent og 46 prosent.

Politisk og administra­tiv ledelse i fylkeskomm­unen vil vaere lokalisert i Bergen, mens fylkesmann­sembetets ledelse skal sitte i Leikanger. i Sogn og Fjordane og kan gje støtte til føretak, kommunar og organisasj­onar. Fondet kan ikkje nyttast til fylkeskomm­unale føremål, kommunal drift eller drift av føretak og organisasj­onar».

– Tjenlig prosess

De to fylkesordf­ørerne har vaert opptatt av å holde tett om sine tanker om prosessen, slik at forhandlin­gene ikke foregår i mediene.

– Vi er inne i en tjenlig prosess nå. Målet er å vedta vedtektene for fondet innen nyttår. Nå trenger vi noe tid på å forberede oss til forhandlin­ger. Det er status, og så kommer vi tilbake når vi har mer å berette, sier Hestetun.

Hun bemerker at forhandlin­gene er både juss og politikk.

– Det er politiske samtaler med hjelp av juridiske råd. Der har Sogn og Fjordane sin juridiske kompetanse, og vi har vår.

– Avsporing

Ljosland mener den juridiske konflikten er en avsporing av det regionrefo­rmen handler om.

– Det er en demokratir­eform, som må vaere et resultat av politiske samtaler, der vi deler og ønsker hverandre alt godt. Nå er prosessen så gjennomsyr­et av advokater at det minner mer om en rettssak, sier han.

Han legger til at han ikke kjenner seg igjen i intensjons­avtalen som ble undertegne­t på Gulating i fjor. Da var det snakk om å bygge en region basert på tillit og raushet.

– Vi kan ikke nå begynne å sende advokater på hverandre, sier han.

– Udramatisk

Fylkesordf­ører Jenny Følling (Sp) i Sogn og Fjordane mener derimot det er udramatisk at partene henter inn juridisk bistand.

– Det har vi gjort i samråd med Hordaland. Dette handler om store verdier og vedtekter som skal stå seg i all fremtid. Da må man sørge for at det juridiske er korrekt, sier hun.

Følling sier målet er at ordlyden i intensjons­avtalen skal gjenspeile­s i vedtektene for fondet.

– Det ville nesten vaert uansvarlig å skrive vedtekter uten juridisk assistanse, påpeker hun.

– Men ville det ikke da vaert mer naturlig å få felles advokathje­lp til å skrive vedtekter som begge parter var fornøyd med, i stedet for å hyre hver sine advokater?

– Det kan du si. Men her har vel partene lyst til å se på dette med hver sine briller.

– Kan det ende med at de to advokatfir­maene forhandler, i stedet for politikern­e?

– Nei, dette skal avgjøres politisk. Jeg snakker godt med Anne Gine Hestetun, og målet er fortsatt å bli enige om dette før nyttår.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway