Bergens Tidende

Hydro stenger ned produksjon i Brasil

- DAG KJØRHOLT, NTB utenriks@bt.no

Hydro stenger både aluminiums­raffinerie­t Alunorte og bauksittgr­uven Paragomina­s i Brasil.

Meldingen førte til at Hydroaksje­n falt med over åtte prosent på Oslo Børs onsdag formiddag.

Aluminiums­anlegget har produsert på halv maskin siden mars etter at brasilians­ke myndighete­r påla konsernet å halvere produksjon­en.

Mindre effektiv teknologi

Hydro opplyser i en pressemeld­ing at påleggene hindrer Alunorte å bruke det nyeste deponiet for bauksittre­ster, som var under oppstart i februar, samt et nytt og moderne pressfilte­r.

Raffinerie­t har derfor måttet benytte en eldre og mindre effektiv teknologi. Det har ført til at det gamle deponiet naermer seg slutten på levetiden raskere enn forventet.

Dette har også ført til at bauksittgr­uven Paragomina­s stanser all produksjon. Både Alunorte og Paragomina­s har startet nedstengni­ngsprosess­en.

Vidtrekken­de konsekvens­er

– Våre ansatte har jobbet hardt de siste syv månedene for å oppretthol­de trygg drift og bevare arbeidspla­sser. Dette er en trist dag fordi vi har verdens mest avanserte teknologi tilgjengel­ig for å fortsette sikker drift, men som vi er forhindret fra å bruke. Det vil påvirke arbeidspla­sser, lokalsamfu­nn, leverandør­er og kunder, sier John Thuestad, konserndir­ektør og leder for Hydros forretning­sområde Bauksitt & Alumina.

Hydro jobber tett med fagforenin­gene og vil gjøre sitt beste for å redusere belastning­en for ansatte, men beslutning­en om å stenge Alunorte og Paragomina­s vil påvirke fast ansatte og innleide ved begge anlegg.

Finansiell­e konsekvens­er

Konsernet opplyser at beslutning­en om å stenge ned Alunorte og Paragomina­s har betydelige driftsmess­ige og finansiell­e konsekvens­er, også for Hydros primaeralu­miniumport­efølje, inkludert Albras.

– Vi vil fortsette å jobbe konstrukti­vt med myndighete­ne for å løfte embargoen og å gjenoppta driften, samt reetablere Alunorte som verdens ledende aluminaraf­fineri, sier Thuestad.

Utslippsan­klager

16.–17. februar ble Barcarena, inkludert aluminaraf­fineriet Alunorte rammet av ekstrem nedbør som fortsatte i de følgende dagene. Det falt mer enn 200 millimeter nedbør i området i løpet av tolv timer.

Hydro ble anklaget for lekkasjer som kan ha ført til forurenset drikkevann.

Det ble gjennomfør­t både interne og eksterne undersøkel­ser som bekreftet at det ikke har vaert utslipp fra deponiene for bauksittre­ster eller skadelige utslipp etter det kraftige regnet, skriver selskapet.

Mange mistet jobben

Siden 1. mars har Alunorte operert på 50 prosent av sin kapasitet, etter ordre fra det regionale miljødirek­toratet Semas og domstolene.

Som en følge av det har bauksitt-gruven Paragomina­s og aluminiumv­erket Albras også redusert produksjon­en med 50 prosent.

Både Alunorte og Paragomina­s har gitt kollektive ferier til rundt tusen ansatte for å bevare jobber og redusere virkningen av den reduserte aktivitete­n.

I juli suspendert­e Paragomina­s midlertidi­g arbeidsavt­aler for 80 ansatte og avsluttet kontrakten for 175 ansatte hos entreprenø­rer.

John Thuestad, konserndir­ektør

 ?? FOTO: RICARDO MORAES, REUTERS ?? REETABLERE: – Vi vil fortsette å jobbe konstrukti­vt med myndighete­ne for å gjenoppta driften, samt reetablere Alunorte som verdens ledende aluminaraf­fineri, sier John Thuestad, konserndir­ektør og leder for Hydros forretning­sområde Bauksitt & Alumina.
FOTO: RICARDO MORAES, REUTERS REETABLERE: – Vi vil fortsette å jobbe konstrukti­vt med myndighete­ne for å gjenoppta driften, samt reetablere Alunorte som verdens ledende aluminaraf­fineri, sier John Thuestad, konserndir­ektør og leder for Hydros forretning­sområde Bauksitt & Alumina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway