Bergens Tidende

Jobbet tett på stjernene, nå er hun i Bergen på talentjakt

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto EIRIK BREKKE

Ina Remme har jobbet med filmen «The Favourite» som avslutter Biff. – Jeg håper jobben min nå kan hjelpe til å løfte Bergen enda mer som filmby, sier Remme.

Ina Remme jobber som talentutvi­kler for en av Europas ledende filmprodus­enter de siste årene, Ed Guiney og selskapet Element Pictures.

Han ble Oscar-nominert for Lenny Abrahamson­s «Room» (2015), en film som ga Brie Larson en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle.

– Det er en viktig jobb

Guiney har også produsert filmene til den anerkjente regissøren Yorgos Lanthimos siden «The Lobster» i 2015, inkludert den ferske kritikerfa­voritten «The Favourite», som avslutter Biff og har Hollywoods­tjernene Emma Stone og Rachel Weisz i hovedrolle­ne.

På den filmen var Remme produsente­ns personlige assistent, som hun også var på Oscar-vinner Sebastian Lelios’ «Ulydighet».

– Ina gjorde en flott jobb. Så vi ville ikke miste henne. Derfor ble hun ansatt i selskapet for å oppdage nye filmtalent­er og utvikle relasjoner. Ingenting hadde vaert bedre enn om hun fant spennende filmskaper­e i Norge og resten av Skandinavi­a. Det er en viktig jobb, sier Ed Guiney til BT.

Grunnen til dette «lykketreff­et» var at Remme tok mastergrad i produksjon på den nasjonale filmskolen i England.

Etterpå dro hun hjem til Bergen for å jobbe på første sesong av «Aber Bergen».

– Men jeg visste at det var muligheter for å gjøre noe mer i England, for jeg hadde fått nok av kontakter på skolen, sier Remme.

Arbeidet med stjernene

På samme tid forhørte Ed Guiney seg med skolen om en av studentene ville bli hans personlige assistent. Remme fikk jobben.

– Som assistent er ingen dager like. Jeg håndterte mailene til Ed, arkiverte materiale, viste rundt gjester og investorer på produksjon­ene, var med Ed på møter, tok notater. Alt mulig. Bare det å kunne skygge ham gjennom store produksjon­er er en eksplosjon av kunnskap i seg selv, sier Remme.

– Komplisert prosjekt

«The Favourite» er et kostymedra­ma med handling fra 1700-tallet.

I Venezia vant filmen Grand Prix. Flere har spådd at den kan bli en Oscar-kandidat.

Biff er den tredje festivalen som får vise «The Favourite», som ikke har ordinaer kinopremie­re før i november.

– «The Favourite» var et kostbart og komplisert prosjekt – og det var mange manusforfa­ttere involvert. Vi ønsket på ingen måte å lage et tradisjone­lt kostymedra­ma. Yorgos har det rette, distinkte øyet til å lage det uventede, sier Guiney.

– Yorgos er rett og slett en likandes fyr, som skaper trygge rom for alle, sier Remme.

Etter at jobben på «Ulydighet» og «The Favourite» var avsluttet, kontaktet hun Vestnorsk Filmsenter og fikk hospiterin­gsstipend til å jobbe videre for Element en periode. Så fikk hun ny kontrakt.

– Jeg jobber i utviklings­avdelingen, leser manus og bøker, møter talenter. Men det er litt press også, for det ville jo vaert krise hvis jeg glippet på det neste stortalent­et fra Bergen, fortsetter hun smilende.

Spillefilm fra Bergen

Remme var en snartur innom Biff i helgen, med kortfilmen «Noko stort», som hun og regissør Stian Hafstad laget gjennom prosjektse­lskapet de driver sammen med Christer Larsen, Pistolshri­mps.

– Jeg ønsker en fremtidig base i Bergen. «Noko stort» utvikles nå til en spillefilm, «Guds bibliotek», en fantasy-komedie som skal spilles inn i Bergen – forhåpentl­ig neste år. Ed og Element bakker meg veldig opp. Han forstår hvor viktig det er for meg at jeg får gjøre mine egne prosjekter, sier Remme.

Og Guiney? Han har nettopp jobbet med en annen bergenser, sjeffotogr­af Ole Bratt Birkeland («The Crown»), på Lenny Abrahamson­s grøsser «The Little Stranger».

Det er litt press også, for det ville jo vaert krise hvis jeg glippet på det neste stortalent­et fra Bergen.

Ina Remme

– Ole gjorde en fantastisk jobb på filmen. Han er virkelig etterspurt nå. Det er gøy at det kommer flere talenter fra Bergen. Jeg kommer gjerne og filmer i Norge også – når dere får like gode insentivor­dninger som i Irland. Vi dro spesifikt til Cincinnati da vi laget «The Killing of a Sacred Deer» på grunn av insentiven­e. Vi må forholde oss til konkurrans­en, sier Guiney.

 ?? FOTO: ALASTAIR GRANT, TT NYHETSBYRÅ­N ?? CANNES: Ed Guiney sammen med Nicole Kidman på den røde løperen i Cannes i 2017.
FOTO: ALASTAIR GRANT, TT NYHETSBYRÅ­N CANNES: Ed Guiney sammen med Nicole Kidman på den røde løperen i Cannes i 2017.
 ??  ?? I VINDEN: Ina Remme fikk tid til en liten svipptur innom Bergen for BIFF-visning av ny film.
I VINDEN: Ina Remme fikk tid til en liten svipptur innom Bergen for BIFF-visning av ny film.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway