Bergens Tidende

Vi må sammen korrigere feiloppfat­ninger

-

Psykologsp­esialist/professor og tidligere nestleder i Regjeringe­ns barnevolds­utvalg I LIKHET MED Olav Terje Bergo i BT. 4. september, kritiserte også Ken Joar Olsen meg i BT 23. september for å stemple fortvilels­e over å bli fratatt sine barn som hat. Jeg burde i mitt forsvar av barneverne­t klart bedre enn jeg gjorde, og samtidig anerkjenne smerten en slik situasjon må innebaere. Det beklager jeg.

Jeg var ukjent med Olsens FB-gruppe «Barneverne­t må bort og noe annet på plass», men har fulgt med på gruppen «Barneverne­t vil vi ha fullstendi­g fjernet». Den har over 18 000 medlemmer. Man finner der teorier som at barneverne­t stjeler barn av profitthen­syn, at seksuell interesse for barn ligger bak, og at deler av barneverne­t og politiet er et samarbeide­nde pedofilt nettverk.

TEORIENE BLIR GJERNE stående uimotsagte, og man finner dem igjen i utenlandsk­e fora. BBCs dokumentar «Norway’s silent scandal» oppfattes av mange som en bekreftels­e på slike ideer, og er dermed egnet til å avle hat. Jeg oppfordrer derfor Bergo, Olsen og andre konstrukti­ve kritikere av barneverne­t til å vaere med å vaere et korrektiv.

De faerreste vil ha helsevesen­et fjernet selv om alvorlige feil skjer også der. Jeg tror veien videre for barneverne­t er å forbedre systemene vi har. Vi i Barnevolds­utvalget foreslo 61 dels omfattende tiltak. Mange av dem retter seg mot utfordring­er Bergo og Olsen er inne på, og bør kunne vaere et godt utgangspun­kt for å drøfte hvordan tjenesten kan løftes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway