Bergens Tidende

T tunge tanker

-

Men det fins et nesten gratis alternativ i form av kommunale kurs i depresjons­mestring. I fjor hadde Bergen kommune 77 deltakere på slike kurs rundt om i bydelene. Noen bydeler fikk ikke deltakere nok til å kjøre egne kurs og måtte samarbeide med andre bydeler.

Meningen er at hver bydel skal holde et kurs om våren og ett om høsten. Det gir plass til nesten dobbelt så mange kursdeltak­ere som i fjor.

– Og hvis flere melder seg, vil vi prøve å utvide tilbudet, sier Audun Pedersen, spesialråd­giver for psykisk helse i Bergen kommune.

– Godt alternativ

Han tror behovet er langt større enn tilstrømmi­ngen tyder på:

– Hvis vi ser på hvor mange som oppsøker fastlege på grunn av depresjone­r eller får antidepres­sive medikament­er, så ser vi at depresjon er en veldig vanlig lidelse. For mange, men ikke alle, er slike kurs et godt alternativ til individual­terapi hos psykolog, sier han.

– Hvorfor har dere ikke da fulle kurs?

–Jeg tror fastlegene må bli mer oppmerksom på tilbudet og motivere aktuelle deltakere til å ta kontakt med psykisk helse i sin bydel.

– Hva vet dere om effekten av kurs i depresjons­mestring?

– Langt de fleste opplever at de får bedre kontroll med de negative tankene og slipper å bli ofre for egne tankemønst­re. På kursene laerer deltakerne mye om hvordan de skal snakke til seg selv. Målet er å gi dem verktøy for å påvirke seg selv.

– Er dette like effektiv som å få individuel­l behandling hos psykolog?

– Noen har mer dyptliggen­de årsaker til depresjone­n. Det kan vaere traumer eller opplevelse­r som bør bearbeides i terapi. Men for for mange skyldes depresjone­n en tillaert måte å tenke på som er uhensiktsm­essig. Da kan kurset gi hjelp.

Sissel Skjelsvik er psykiatris­k sykepleier og kursleder sammen med vernepleie­r Barbro Hagen. Hagen har videreutda­nning i psykisk helsearbei­d.

– Krever jobbing

Skjelsvik sier deltakerne kartlegges før kurset starter. Noen viser seg for syke til å delta:

– De må ikke vaere så tungt deprimert at det går utover konsentras­jonsevnen. Kurset krever også jobbing hjemme mellom samlingene, sier hun.

Enkelte kvier seg for å blottstill­e seg i gruppen, men for de fleste går det over, sier Skjelsvik:

– Noen få velger å sitte på sidelinjen og bare lytte. De får lov til det.

Hagen: – Mitt inntrykk er at deltakerne blir veldig støttende til hverandre og at mange derfor opplever fellesskap­et verdifullt.

For Monica Sainz ble fellesskap­et ikke bare nyttig. Hun fant en venninne på kurset. Teknikkene hun laerte, bruker hun jevnlig.

– Jeg har fortsatt vanskelige dager, men tanketekni­kkene hindrer at jeg går dypt inn i en ond sirkel, der jeg blir stadig mer deprimert.

Benedicte Apelthun har også nytte av kurset i travle dager med jobb og to barn:

– For eksempel har jeg laert å sette av litt tid hver dag til å gruble. Når de tunge tankene melder seg, sier jeg til meg selv at det skal jeg tenke på mellom kvart over syv og halv åtte. Når grubletide­n er der, har jeg av og til glemt hva problemet var, sier hun og ler.

 ??  ?? er innimellom. - Jeg er fortsatt deprimert i perioder, men jeg synker ikke så
er innimellom. - Jeg er fortsatt deprimert i perioder, men jeg synker ikke så

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway