Bergens Tidende

Kommunepla­nens arealdel (KPA)

-

Kommunepla­nens arealdel skal gi rammer for fremtidig arealbruk og består av plankart, bestemmels­er og planbeskri­velse.

Plan- og bygningslo­ven slår fast at kommunen skal ha en arealdel for hele kommunen.

KPA skal angi hovedtrekk­ene i arealdispo­neringen og rammer og betingelse­r for nye tiltak og ny arealbruk. Den skal også angi hvilke hensyn som må ivaretas ved disponerin­g av arealene.

Plankart og bestemmels­er er juridisk bindende. stedsanaly­se for hvert enkelt prosjekt. Der vil man kunne se naermere på om det passer med andre høyder enn fire etasjer. Dette vil gi bedre variasjon og stedstilpa­sning.

Tryti sier at byrådet har fått mange henvendels­er fra innbyggere som reagerer på høyden på mange av de blokkene som er bygget rundt bybanestop­p og andre fortetting­sområder.

– Fortetting­en har ikke vaert skånsom nok. Vår oppgave er å balansere hensynet til utbyggerne som ønsker å bygge høyt med hensynet til nabolag, kulturminn­er og grøntområd­er, sier hun.

Dispansasj­oner

Utbyggerne er fortsatt skeptiske.

– Det vi får mest kritikk for, er jo at vi søker om så mange dispensasj­oner. Hvorfor da lage regler som gjør at vi må søke om dispensasj­on i hvert eneste tilfelle? spør Kleppe.

Gro Boge mener det ville vaert mye bedre å oppgi byggehøyde­r i et spenn, for eksempel fra to til åtte etasjer, og så bruke skjønn på hvert enkelt tilfelle.

– Husk at prosjekten­e uansett skal gjennom en regulering­splan. På det nivået er det naturlig å bestemme byggehøyde­r, ikke som en generell regel i kommunepla­nen, sier Instanes.

 ??  ?? SONEKARTET: Dette er et utdrag av plankartet som byrådet foreslår som ny KPA (kommunepla­nens arealdel). Den mørkebrune sonen er sentrumsso­nen. De lysebrune er de såkalte byfortetti­ngssonene, der det i utgangspun­ktet ikke skal vaere tillatt med mer enn fire etasjer.
SONEKARTET: Dette er et utdrag av plankartet som byrådet foreslår som ny KPA (kommunepla­nens arealdel). Den mørkebrune sonen er sentrumsso­nen. De lysebrune er de såkalte byfortetti­ngssonene, der det i utgangspun­ktet ikke skal vaere tillatt med mer enn fire etasjer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway