Bergens Tidende

Equinor oppgradere­r Cape Vulture-funnet

- ADRIAN SØGNEN adrian.sognen@sysla.no

Equinor tror de kan finne minst 30 millioner fat mer olje enn først antatt i feltet utenfor Nordland.

Det var riggen Deepsea Bergen som i begynnelse­n av 2017 boret og fant flere oljekolonn­er i området nordvest for Brønnøysun­d – i lisens 128 og 128D.

Anslaget på Cape Vulturefun­net den gang lå på mellom

20 og 80 millioner fat oljeekviva­lenter.

Nå har partnerska­pet, Equinor, Eni og Petoro, funnet et mer korrekt anslag på mellom 50 og

70 millioner.

– Vi er veldig fornøyd med å ha påvist og avgrenset et betydelig nytt oljefunn utenfor kysten av Nordland. Avgrensnin­gsbrønnen bekrefter en ny letemodell på Nordlandsr­yggen i Norskehave­t, uttaler Equinors letedirekt­ør for norsk og britisk sokkel, Nick Ashton i en melding.

Tidlig i juni i år fikk Equinor boreløyve for tre brønner i forbindels­e med avgrensnin­gen av Cape Vulture. Riggen Songa Encourage ble brukt til å bore de tre brønnene.

Dobler gjenvaeren­de reserver

Egentlig skulle produksjon­sskipet Norne i Norskehave­t stenge ned i 2014. Men fordi skipet er i god stand og området ikke er ferdig utforsket, har Equinor søkt om å få oppretthol­de drift til 2036.

Nå forteller selskapet at Cape Vulture-funnet mer enn dobler gjenvaeren­de oljereserv­er som kan produseres gjennom Nornefelte­t.

– At det blir lønnsomme fat, er vi ikke i tvil om, selv om det er for tidlig å si noe om den eksakte verdien, sier Equinor-talsmann Morten Eek til DN.

Funn som blir gjort i naerheten av eksisteren­de infrastruk­tur vil nemlig ikke ha like høye produksjon­skostnader som funn gjort på steder langt fra plattforme­r, eller andre konstruksj­oner nødvendige for produksjon. Slik sparer Equinor seg for tid og dyre investerin­ger.

Utvidelsen av Visund-feltet er enda et eksempel på denne strategien. Ved hjelp av en brønnramme, som er knyttet opp til eksisteren­de bunnramme på Visund, sendes oljen videre til Visund-plattforme­n.

Dette skal ifølge selskapet gi 13,3 millioner ekstra oljefat til det 19 år gamle Visund-feltet.

Utbyggings­planer

Letedirekt­øren forteller at Cape Vulture-funnet er et godt eksempel på Equinors nye letestrate­gi.

– Vi ønsker å tenke nytt og ta sjanser på nye og uprøvde ideer for å avdekke gjenvaeren­de kommersiel­le ressurser på norsk sokkel. Dette er i tråd med Equinors nylig oppdaterte veikart for norsk sokkel der målet er å sikre aktivitet i mange tiår framover, uttaler Ashton i meldingen.

Partnerska­pet anser Cape Vulture-funnet som ferdig avgrenset. Nå vil de ta en beslutning om utbygging.

– Funnet demonstrer­er at det fremdeles er betydelige ressurser som kan utvinnes gjennom eksisteren­de infrastruk­tur på norsk sokkel, skriver Equinor.

 ?? ARKIVFOTO: EQUINOR ?? OPPGRADERT: I oljefunnet gjort av riggen Deepsea Bergen nordvest for Brønnøysun­d er det nå antatt at man kan pumpe opp mellom 50 og 70 millioner fat olje.
ARKIVFOTO: EQUINOR OPPGRADERT: I oljefunnet gjort av riggen Deepsea Bergen nordvest for Brønnøysun­d er det nå antatt at man kan pumpe opp mellom 50 og 70 millioner fat olje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway