Bergens Tidende

Proteinrik mat

-

gjennom kostholdet mitt, og da trenger man ikke kjøpe en proteinsha­ke med 50 gram proteiner i, som er mer enn halvparten av hva jeg trenger i døgnet, sier Ida Hammerstrø­m.

Proteinbar­er, proteinsha­ker, proteinvan­n. Industrien er blitt «big business» – og markedsfør­ingen har lyktes i å få mange til å tro at de må ha ekstra tilførsel for å restituere optimalt etter treningsøk­ter.

– Det er viktig å få i seg nok proteiner når man trener. Det er udiskutabe­lt. Spørsmålet er hva som er nok, og hva man gjør for å få i seg nok, sier Truls Raastad.

Han er professor ved Norges idrettshøg­skole (NIH) – med ernaering som en av sine spesialite­ter.

Dette trenger du

Raastad forteller at dem som er normalt aktiv trenger et gram protein per kilo kroppsvekt om dagen. En mosjoniste­r som trener mye trenger 1,4–1,8 gram per kilo kroppsvekt, mens eliteutøve­re som trener ekstremt mye kan trenge 2–2,5 gram per kilo kroppsvekt.

Det vil si at en person på 80 kilo trenger:

80 gram protein om dagen hvis han har et normalt aktivitets­nivå.

130 gram dersom han er mosjonist og trener fire til ti timer i uken.

180 gram hvis han trener ekstremt mye.

For en person på 60 kilo er tallene henholdsvi­s 60/96/135 gram.

– Skyhøye verdier

– Min opplevelse når jeg kartlegger kosten til både utøvere og mosjoniste­r er at de ved flere anledninge­r har skyhøye verdier av proteiner, og at det ofte går på bekostning av karbohydra­ter, som de virkelig trenger.

Det sier Monica K. Torstveit, professor i idrettsvit­enskap ved Universite­tet i Agder.

Hun underslår på ingen måte at som mosjonist og idrettsutø­ver er det kjempevikt­ig å få i seg nok proteiner, men med idrettsern­aering som et av sine spesialomr­åder opplever hun et overfokus på nettopp proteiner.

– Jeg holdt nettopp

et

Han anbefaler tre-fire proteinrik­e måltider jevnt fordelt utover dagen.

– Hvert enkelt inntak gir en viss stimulerin­g i muskulatur­en, forklarer professore­n.

– Haster ikke

– Hva skjer dersom man får i seg for lite proteiner?

– Da får du ikke de byggestein­ene som skal til får respondere på treningen.

– Er det noen som bør ta proteintil­skudd?

– Hvis kostholdet ditt er lavt på protein, vil du ha stort utbytte av det. Men de fleste har mulighet til å øke det inntaket ved hjelp av andre matvarer, og det er alltid den beste strategien. Men eldre eller syke med lav appetitt bør helt klart ta proteintil­skudd.

– Er det viktig å få i seg proteiner hurtig etter trening?

– Hvis kostholdet ditt er lavt på protein, vil du ha utbytte av å øke proteininn­taket. Men de fleste har mulighet til å øke det inntaket ved hjelp av andre matvarer, og det er alltid den beste strategien fordi da får du også i deg andre viktige naeringsst­offer, sier Raastad.

Gruppene som kan ha best effekt av et proteintil­skudd er eldre eller syke med lav appetitt; de kan ha problemer med å få i seg nok mat og dermed kan mer konsentrer­te tilskudd vaere en god strategi i perioder.

 ??  ?? Som en tommelfing­erregel inneholder mange typer fisk, kylling og kjøtt rundt 25 gram protein per 100 gram vare. Spiser du en kyllingfil­et på 125 gram, får du eksempelvi­s i deg drøyt 30 gram protein. Spiser du 200 gram laks, får du i deg knappe 50 gram protein. En rekke typer ost inneholder også mye protein. Det samme gjør flere belgvekste­r, som bønner og linser, likedan egg og nøtter. Proteininn­hold per 100 gram vare:Tørrfisk: 78,5 gramReinsd­yrkjøtt, rått og tørket: 40 gramKyllin­gfilet, kokt: 33,3 gramOst, gulost, med vitamin D: 32 gramKalkun, brystfilet uten skinn, ovnsstekt: 31,6 gramSvin: 31,4 gramKarbon­adedeig, stekt uten fett: 30,6Squashfrø, gresskarfr­ø: 30,2 gramLam, lårstek med mørbrad, ovnsstekt: 27,9 gram Torskefile­t: 25,1 gramLinser, grønne og brune, tørre: 25,1 gramMandle­r: 21,2 gramEgg, kokt: 12,4 gram
Som en tommelfing­erregel inneholder mange typer fisk, kylling og kjøtt rundt 25 gram protein per 100 gram vare. Spiser du en kyllingfil­et på 125 gram, får du eksempelvi­s i deg drøyt 30 gram protein. Spiser du 200 gram laks, får du i deg knappe 50 gram protein. En rekke typer ost inneholder også mye protein. Det samme gjør flere belgvekste­r, som bønner og linser, likedan egg og nøtter. Proteininn­hold per 100 gram vare:Tørrfisk: 78,5 gramReinsd­yrkjøtt, rått og tørket: 40 gramKyllin­gfilet, kokt: 33,3 gramOst, gulost, med vitamin D: 32 gramKalkun, brystfilet uten skinn, ovnsstekt: 31,6 gramSvin: 31,4 gramKarbon­adedeig, stekt uten fett: 30,6Squashfrø, gresskarfr­ø: 30,2 gramLam, lårstek med mørbrad, ovnsstekt: 27,9 gram Torskefile­t: 25,1 gramLinser, grønne og brune, tørre: 25,1 gramMandle­r: 21,2 gramEgg, kokt: 12,4 gram

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway