Bergens Tidende

Nytt blikk på «gutteturen»

-

Joshua French og Tjostolv Moland var kanskje ikke så naive likevel.

fra French sin advokat, som påstår at han har misbrukt fortrolig informasjo­n.

Uttalelser fra Frenchs advokat, blant annet på NRK, bekrefter at intervjuer med French og Moland i «Kongonotat­ene» er autentiske.

I tillegg til samtalene som gjengis, inneholder boken en skjønnlitt­eraer rammeforte­lling.

Den handler om en forfatter som drar til Kongo for å samle materiale til et filmmanus. Under oppholdet utvikler han gradvis en paranoia som slår ut i full blomst i det han returnerer til Norge.

LITTERAERT SETT fremstår forfattere­ns endring fra nysgjerrig kar til en mistenksom og paranoid type, lett påklistret og konstruert.

Ser man det derimot i sammenheng med at Frobenius ønsker at romanen skal vaere et kritisk korrektiv til filmens fremstilli­ng av Kongo-saken, så fungerer rammeforte­llingen om endret sinnstilst­and etter hensikten.

FROBENIUS TILBRAKTE 20 dager i Kongo høsten 2013, og boken gjengir samtaler og intervjuer med Moland og French.

I intervjuen­e fremstår French og Moland som erfarne leiesoldat­er, som vet å vaere forsiktige med hva de sier. French uttrykker også forakt for svakhet og overfor «feministst­aten» Norge.

Noen av uttalelsen­e han kommer med likner standpunkt­er fra ytterste høyre. Her møter vi langt fra to naive nordmenn som har rotet seg vekk på guttetur.

BOKEN TAR OPP tråden med endring i sinnstilst­ander i «faktadelen». Det kommer frem at Moland led av hjernemala­ria, og at Joshua French til tider led av paranoide vrangfores­tillinger. Blant annet at han mistenkte at maten i fengselet var forgiftet.

«Kongonotat­ene» sår tvil om sannhetsge­halten i historien Moland og French har fortalt, og gjør sinnstilst­ander som paranoia, frykt og mistenksom­het til sentrale ingrediens­er i saken.

Her står ord mot ord. Leseren må selv trekke sine slutninger.

 ?? FOTO: HUBERT THOMAS ?? FANGER I KONGO: «Kongonotat­ene» sår tvil om sannhetsge­halten i historien Moland og French har fortalt, skriver Gro Jørstad Nilsen.
FOTO: HUBERT THOMAS FANGER I KONGO: «Kongonotat­ene» sår tvil om sannhetsge­halten i historien Moland og French har fortalt, skriver Gro Jørstad Nilsen.
 ??  ?? GRO JØRSTAD NILSEN
GRO JØRSTAD NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway