Bergens Tidende

Hvordan skattlegge­s utleie av hytter?

-

SOM REGEL skattlegge­s utleie av fritidsbol­iger etter en såkalt «sjablongmo­dell.» Det vil si at de første 10.000 kronene er skattefrie. Seinere regnes 85 prosent av leieinntek­tene som skatteplik­tig inntekt. Eksempel:

Tjener man 20.000 kroner i året på å leie ut hytten, er 8500 kroner (85 prosent av overskyten­de beløp) skatteplik­tige. Dette beløpet skattlegge­s som kapitalinn­tekt, eller alminnelig inntekt. I 2018 er satsen på 23 prosent.

Rolf Lothe, som er fagsjef i Skattebeta­lerforenin­gen, sier et vilkår er at eieren benytter eiendommen i rimelig omfang over tid.

– Det er vanskelig å tallfeste hva «rimelig omfang» betyr, men det skal ikke veldig mye til. Bruker du hytten to-tre ganger i året, er du som regel innenfor, sier Lothe. Utleieinnt­ektene føres på selvangive­lsen som leveres i april hvert år. Du må selv ha kontroll på hvor stor inntekten har vaert i inntektsår­et, men det er ikke nødvendig å føre oversikt over eventuelle kostnader når du skattlegge­s etter sjablongmo­dellen.

– Hvis du bruker hyttaen selv, kan du heller ikke få fradrag for kostnadene. Det er også derfor du ikke skatter av hele inntekten, men bare av 85 prosent, forklarer Lothe. – Er det derimot en ren utleiehytt­e, skal den regnskapsb­ehandles. Du skattlegge­s da bare for nettoinnte­kten, og har altså fradragsre­tt for utgifter, sier Lothe. Så lenge du oppfyller vilkåret om eget bruk, vil ikke utleievirk­somheten påvirke gevinstbes­katningen når du selger hytten.

– For å selge en fritidsbol­ig skattefrit­t, er det krav om eierskap i mer enn fem år, og at du selv har brukt den som fritidseie­ndom i minst fem av de siste åtte årene før salget. Bruker du den tre uker og leier den ut to uker i året, hindrer det deg altså ikke i å selge hytten skattefrit­t, sier Lothe. Kilder: Skatteetat­en, Skattebeta­lerforenin­gen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway