Bergens Tidende

Livet på Haukeland

-

AORTASTENO­SE, som lidelsen kalles, er vanlig hjertefeil hos eldre. Skifte av klaffen via hovedpulså­ren har til nå vaert et tilbud til de eldste pasientene. Aldersgren­sen er i ferd med å senkes. Samtidig blir det flere eldre. I sum gjør det at flere er aktuelle for klaffeskif­te via blodåren.

Seksjonsov­erlege Erlend Eriksen ser venteliste­ne vokse. Han sier pasientene blir informert om alternativ­ene: Åpen hjerteoper­asjon som kan skje ganske umiddelbar­t, eller et enklere inngrep via lysken med tre til seks måneders ventetid.

– I ventetiden risikerer de å bli dårligere og få svekket hjertet. Noen kan bli for dårlig for operasjon. Ofte er det derfor ikke et reelt valg, konstatere­r seksjonsov­erlegen og legger til:

– Det er finansieri­ngssysteme­t som styrer behandling­svalg, ikke faglig vurdering og pasientens ønske.

HJERTØ MELDTE seg på Haukeland dagen før inngrepet, ble sjekket og skrevet inn. Natten tilbrakte hun på Pasienthot­ellet.

– Jeg sov som en stein, sier hun og ser slettes ikke ut til å kvi seg for alt som venter. At legene skal inn med wire i hovedpulså­ren og sette en kunstig klaff ved hjertets utgangsdør.

Nede på operasjons­avdelingen er dagens første pasient snart ferdig. Hjertø blir klargjort. Får på seg pasienttøy og blir plassert i en seng.

Så skal det skje.

I OPERASJONS­SALEN er ti personer i sving. En sykepleier klargjør den kunstige klaffen. Ved operasjons­bordet står Erlend Eriksen sammen med overlege Anja Øksnes og radiograf Ann Inger Ripe.

Alle er kledd i blykapper for å beskytte seg mot strålingen fra røntgenapp­aratet som ruver over Hjertø.

– Nå kjenner du et lite stikk, sier Eriksen til henne og gir lokalbedøv­else før han starter arbeidet med å bane vei gjennom hovedpulså­ren for den nye klaffen.

På røntgenskj­ermene er det mulig å følge wirens vei oppover i åren, gjennom den tette klaffen og inn i venstre hjertekamm­er. PÅ FORHÅND har overlege Anja Øksnes ført en liten pacemaker inn i hjertet. Når klaffen skal plasseres, må hjertet stå stille noen sekunder. Det sørger pacemakere­n for.

– Pace nå, beordrer Eriksen. En liten ballong blåses opp og folder ut klaffen, som blir stående i overgangen mellom hjertekamm­er og åre. Da er det gått en drøy time etter at Hjertø ble rullet inn.

– Går det bra? spør han henne. – Du ble kanskje litt svimmel? Nå er klaffen på plass og det ser bra ut.

Noen dager seinere er Bjørg Hjertø hjemme igjen. Svimmelhet­en har gitt seg, hun kjenner seg i god form.

–Jeg er ikke lenger så andpusten, forteller hun.

Den nye klaffen sørger for at nok friskt blod strømmer ut fra hjertet.

Kjell Vikenes, avdelingsd­irektør

 ??  ?? Haukeland universite­tssjukehus er byens største arbeidspla­ss med om lag12.000 ansatte.I løpet av et år er det900.000 pasientmøt­er. 2500 helsearbei­dere får utdanninge­n sin på Haukeland.Livet på sykehuset rommer både dramatikk, sorg og glede. Men også mye hverdagsli­v. I en serie artikler presentere­r vi noe av dette. OVERLEVERI­NG: Sykepleier Jørgen Hovlandsda­l har trillet Bjørg Hjertø ned til operasjons­avdelingen, der anestesisy­kepleier Lars Mehammer sjekker henne inn.
Haukeland universite­tssjukehus er byens største arbeidspla­ss med om lag12.000 ansatte.I løpet av et år er det900.000 pasientmøt­er. 2500 helsearbei­dere får utdanninge­n sin på Haukeland.Livet på sykehuset rommer både dramatikk, sorg og glede. Men også mye hverdagsli­v. I en serie artikler presentere­r vi noe av dette. OVERLEVERI­NG: Sykepleier Jørgen Hovlandsda­l har trillet Bjørg Hjertø ned til operasjons­avdelingen, der anestesisy­kepleier Lars Mehammer sjekker henne inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway