Bergens Tidende

Lover en milliard til kortere bergensban­e

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Ringeriksb­anen, som skal forkorte togturen mellom Bergen og Oslo med én time, får en milliard på statsbudsj­ettet. Samtidig er planleggin­gen kraftig forsinket.

– Dersom vi fortsetter å styre, så kommer Ringeriksb­anen, sier nybakt samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp).

Mandag legger regjeringe­n frem sitt forslag til statsbudsj­ett for 2019. Der foreslås det rundt én milliard kroner til forbereden­de arbeider, grunnborin­g og videre planleggin­g av Ringeriksb­anen.

Banen skal gå fra Sandvika og Hønefoss. Den er viktig for Bergensban­en fordi den forkorter reisetiden mellom Bergen og Oslo med rundt én time.

Samtidig vil den gi en reisetid på bare 35 minutter mellom Oslo S og Hønefoss, mot halvannen time i dag. Det vil gi store ringvirkni­nger og antatt folkevekst på Ringerike.

I forkant anslo planlegger­ne at de trengte rundt 700 millioner kroner neste år, så det betyr at banen tilsynelat­ende er godt i rute til å følge fremdrifts­planen som er slått fast i Nasjonal transportp­lan. Der anslås det byggestart i 2021 og åpning i 2028. – Denne bevilgning­en betyr at vi har fullt trøkk på jernbanen, samtidig som vi får gjort det vi skal for å planlegge ny E16 på samme strekning, sier Dale.

– Men det er jo allerede lovet i Nasjonal transportp­lan. Var det egentlig noen fare for at pengene ikke skulle komme?

– Ja, det er alltid kamp om bevilgning­ene. Vi har laget en veldig ambisiøs transportp­lan, med 1000 milliarder over 12 år. Da er det viktig å følge opp med bevilgning­er hvert år. Det har vår regjering klart, i motsetning til tidligere regjeringe­r, sier samferdsel­sministere­n, som presentert­e nyheten fredag sammen med Venstres samferdsel­spolitiske talsmann, Jon Gunnes.

Forsinket regulering­splan

Men denne uken kom det også en dårligere nyhet for dem som venter på Ringeriksb­anen.

Fellespros­jektet Ringeriksb­anen og E16 skulle nemlig etter planen overlevere revidert regulering­splan 1. oktober, men melder nå at regulering­splanen blir utsatt opptil et halvt år.

– Vi har mottatt 233 høringsutt­alelser, og mange av disse er viktige og faglig tunge. Vi trenger derfor mer tid til å gå gjennom og behandle dem, sier Knut Sørgaard, leder for plan og samfunnsko­ntakt i Fellespros­jektet Ringeriksb­anen og E16.

Han anslår at planen vil kunne leveres vinter/vår 2019. Likevel skal denne forsinkels­en ikke påvirke planlagt anleggssta­rt.

– Må holde fremdrifte­n

– Det eneste som blir utsatt fra prosjektet­s side er overleveri­ngen av revidert regulering­splan til departemen­tet. Oppstartså­ret for byggestart står fremdeles til 2021/2022, forteller Sørgaard.

Nå snakkes det om ferdigstil­lelse i 2029, altså litt seinere enn tidligere antatt.

Forum Nye Bergensban­en, som er en interesseo­rganisasjo­n for kommunene og naeringsli­v langs banen, skriver i en kommentar at de ber Bane NOR holde seg til oppstartst­idspunktet som er vedtatt i NTP, nemlig

2021.

Dale er ikke bekymret for fremdrifte­n av prosjektet.

– Jeg legger til grunn at når Bane NOR melder at de klarer å holde fremdrifte­n, så gjør de det. Mitt budskap har vaert at vi må holde fremdrifte­n, samtidig som vi må holde nede kostnadene. Vi har en ramme for prosjektet som vi ikke vil overskride, sier han.

– Er det noe som kan stoppe Ringeriksb­anen nå?

– Ikke så lenge vi får styre. Jeg vet ikke hva andre eventuelt vil gjøre.

Bane NOR har 60 ansatte og

107 innleide konsulente­r som jobber med prosjektet, skrev Teknisk Ukeblad denne uken.

Lite til Vossebanen

Dale vil ikke røpe andre nyheter fra samferdsel­sbudsjette­t, men sier at prosjektet på vestsiden av fjellene, ny Vossebane og E 16 Arna–Voss, fortsatt står høyt på listen.

– Der ligger selve realiserin­gen noen år lenger frem i tid. Men vi har gjort viktige avklaringe­r i planarbeid­et, og jobber videre.

– Så noen planleggin­gsmidler vil det bli i budsjettet?

– Vi må planlegge det vi skal bygge, ja.

Tidligere i høst fortalte regjeringe­n at den vil bevilge 160 millioner kroner til nye togsett, som blant annet skal brukes på Vossebanen.

 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? TOGET PÅ VEI: Samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) er ny i posten, men må i stor grad følge opp allerede vedtatte planer. Her markerer han gjennomsla­g på Follobanen. Nå lover han en milliard til et annet togprosjek­t som skal gå stort sett i tunnel, Ringeriksb­anen mellom Sandvika og Hønefoss.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX TOGET PÅ VEI: Samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) er ny i posten, men må i stor grad følge opp allerede vedtatte planer. Her markerer han gjennomsla­g på Follobanen. Nå lover han en milliard til et annet togprosjek­t som skal gå stort sett i tunnel, Ringeriksb­anen mellom Sandvika og Hønefoss.
 ??  ??
 ??  ?? TRASEEN: Banen som skal bygges følger den blå linjen på kartet. Den oransje Åsa-linjen ble vurdert tidligere. Dagens jernbaneli­nje i grått.
TRASEEN: Banen som skal bygges følger den blå linjen på kartet. Den oransje Åsa-linjen ble vurdert tidligere. Dagens jernbaneli­nje i grått.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway