Bergens Tidende

Nobels fredspris

- HILDE C. KRISTIANSE­N, NTB samfunn@bt.no

– Dagens to vinnere har på forskjelli­ge måter bidratt til å rette søkelyset mot seksualise­rt vold, ved å hjelpe kvinner som er blitt angrepet og misbrukt og ved å gi en stemme til ofrene, sier statsminis­ter Erna Solberg (H), som poengterer at Murad selv er et offer for krigsrelat­ert, seksuell vold.

Solberg legger vekt på at kvinner er spesielt utsatt i vaepnede konflikter, og understrek­er at det er uakseptabe­lt og i strid med folkerette­n at voldtekt blir brukt som våpen.

Den kongolesis­ke legen Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Irakiske Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Begge har gitt viktige bidrag til å rette oppmerksom­heten mot og bekjempels­en av krigsforbr­ytelser, heter det i kunngjørin­gen fra Nobelkomit­een.

På operasjons­salen

Bilder fra Kongo viser jubelscene­r etter at nyheten om at gynekologe­n Denis Mukwege er en av fredsprisv­innerne, ble kjent.

– Jeg var inne på operasjons­salen da det plutselig ble masse bråk utenfor. Så kom noen plutselig inn og ga meg nyheten. Du kan se for deg hvor glad jeg er, sier fredsprisv­inner Denis Mukwege til VG.

Nadia

Murads

kollega, Ahmed Burjus, mener tildelinge­n er viktig for alle ofrene etter IS og alle som har overlevd grusomhete­ne deres.

– Vi håper at denne prisen gjør at det vil gi mer oppmerksom­het rundt folkemorde­t på jesidier og andre minoritete­r Irak og Syria som IS har begått systematis­k, sier Burjus, som er en del av teamet rundt Murad.

– Fantastisk viktig!

En etterlengt­et pris, sier generalsek­retaer Jan Egeland i Flyktningh­jelpen, som selv nominerte Mukwege allerede i 2008. Siden har SV-leder Audun Lysbakken og partifelle Karin Andersen nominert den kongolesis­ke legen i mange år.

– En fantastisk viktig fredspris! Vold og overgrep mot kvinner brukes i dag som et systematis­k og grusomt våpen i krig, sier Lysbakken.

NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g takker fredsprisv­innerne for deres arbeid.

Erna Solberg (H), statsminis­ter

– Takk for deres utrettelig­e anstrengel­ser for å sette et skarpt søkelys på og for å få en slutt på de mørkeste av forbrytels­er – seksuell vold som våpen i krig, skriver Stoltenber­g på Twitter.

Nobelkomit­eens leder Berit Reiss-Andersen håper årets tildeling vil bevisstgjø­re verden.

– Hver på sin måte har de bidratt til at seksualise­rte overgrep i krig blir synliggjor­t, slik at gjerningsm­ennene kan bli stilt til ansvar, skriver Nobelkomit­een i sin kunngjørin­g.

Omtalt som supermann

Legen Denis Mukwege har brukt store deler av sitt voksne liv til å hjelpe ofrene for seksualise­rt vold i Kongo, trekker komiteen frem.

– Etter opprettels­e av Panzihospi­talet i Bukavu i 2008 har doktor Mukwege og hans stab behandlet tusener av pasienter utsatt for slike krenkelser. De fleste overgrepen­e har skjedd med bakgrunn i en langvarig

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway