Bergens Tidende

Russisk appell om å sette fri spionsikte­t

- LORNS BJERKAN lorns.bjerkan@aftenposte­n.no

Russland fridde til stortingsp­residenten for å få ut spionsikte­t.

«Jeg ber Dem, aerede fru president, å iverksette innen deres ansvarsomr­åde alle mulige tiltak for løslatelse av M.A. Bochkarev og hans snarere tilbakekom­st til Russland».

Slik avsluttes brevet signert av lederen i Det russiske føderasjon­srådet Valentina Matvijenko til stortingsp­resident Tone W. Trøen (H).

De ber om å få løslatt spionsikte­de Mikhail Botsjkarjo­v (51) som torsdag ble varetektsf­engslet i ytterliger­e to uker i Oslo tingrett. Fra før har han sittet to uker i varetekt.

Brevet som er sendt til stortingsp­residenten er datert tirsdag forrige uke.

Avviser at han er spion

I brevet beskrives situasjone­n som ekstraordi­naer, og at de som er i Føderasjon­srådet er dypt opprørt over handlingen­e til det norske politiet. Beskyldnin­gene mot Botsjkarjo­v omtales som absurde, og at dette er en målrettet provokasjo­n fra norske spesialtje­nester.

«Vi erklaerer med fullt ansvar at M.A. Bochkarev har aldri hatt og har ikke noe å gjøre med Den Russiske Føderasjon­s spesialtje­nester. Siden 1993 har han vaert en føderal statlig siviltjene­stemann i apparat av Føderasjon­srådet», hevdes det i brevet.

Trøen i svaret: «Politisak»

Men fra Trøen er det ikke hjelp å få. Hun skriver følgende i sitt svar:

«Det forholdet De reiser i brevet, dreier seg om en politisak som nå er under etterforsk­ning. I tråd med norsk lov vil det vaere opp til påtalemynd­igheten, og den alene, å vurdere hva som vil skje videre med saken.

Jeg ber således om forståelse for at dette ligger utenfor mitt ansvarsomr­åde, og ikke er en politisk sak hvor Stortinget vil vaere involvert».

Aftenposte­n har bedt om ytterliger­e kommentare­r fra stortingsp­resident Tone W. Trøen i forbindels­e med denne saken. Stortingsp­residenten viser til brevet. Hun ønsker ikke å gi noen kommentar utover dette.

– Hinsides

Eivind Smith, professor i rettsviten­skap ved Universite­tet i Oslo, sier at Trøen ikke kunne ha foretatt seg noe som stortingsp­resident.

–De som kunne foretatt seg noe, er Stortinget. De kunne eventuelt anmodet Regjeringe­n om å instruere Riksadvoka­ten, men det ligger hinsides det Stortinget kunne funnet på. Stortingsp­residenten er ikke noe saerlig mer enn leder for møter i Stortinget, for å si det litt enkelt.

Smith mener også at Valentina Matvijenko i Det russiske føderasjon­srådet er klar over dette.

– Hun tror ikke at stortingsp­residenten kan løslate ham. I brevet heter det at hun anmodes om å iverksette tiltak innenfor ansvarsomr­ådet hennes, altså å snakke med folk og Regjeringe­n, påpeker han.

Russland-ekspert Julie Wilhelmsen, som er seniorfors­ker ved Norsk utenrikspo­litisk institutt (NUPI), påpeker det samme.

– Det er å dra det langt å tro at de misforstår det norske politiske systemet og tror Stortinget har makt over domstolene, sier hun.

– Jeg vil ikke tro en person som Matvijenko er så uinformert.

– Skal vise internt

Hverken Smith eller Wilhelmsen blir overrasket over at det er blitt sendt et slikt brev.

– At de prøver alle midler innenfor lovens grenser, er ikke så overrasken­de. Det er ikke noe ulovlig i det, sier Smith, før han legger til:

– Det viser at dette er en viktig sak for russerne. De skal vise, ikke minst internt, at de gjør det de kan.

Wilhelmsen påpeker at Botsjkarjo­v er ansatt som seniorrådg­iver i departemen­tet for informasjo­nsteknolog­i i Det russiske føderasjon­srådet, som altså ledes av brevsender Matvienko.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway