Bergens Tidende

Ser frem til å bli det første norske lag i mesterliga­en

- JOAR OFFERDAL VATLESTAD joar.offerdal.vatlestad@bt.no foto EIRIK BREKKE

– Vi må spille uten frykt og ha en god dag. Da er ingenting umulig. Det sier TIF Vikings Vetle Hylland foran tirsdagens mesterliga­oppgjør.

Smash, mottak, opplegg og smash igjen. Om igjen og om igjen. TIF Viking er inne i siste oppkjøring­suke før sesongstar­t, og, ikke minst, første mesterliga­kamp for et norsk lag noensinne.

Volleyball-amatørlage­t fra Bergen tar imot det franske profflaget Chaumont i Sotra Arena. Tirsdagens motstander ble nummer to i den franske ligaen, og endte topp-ti i fjorårets mesterliga.

–Vi må spille uten frykt og ha en god dag. Da er ingenting umulig, sier Vetle Hylland, som sanket flest poeng per sett i den norske serien forrige sesong.

Usikre på motstander­en

De siste årene har blåtrøyene økt treningsme­ngden. Det har de også gjort denne sesongen.

– Det er for å naerme oss mengden til de aller beste. Ellers klarer vi ikke å slå dem. Kampen på tirsdag tar vi som en vanlig kamp, men vi må vinne den for å ha sjanse til å gå videre, sier volleyball-lengden Ivar Bakken, som har hovedtrene­ransvaret denne sesongen.

Hva som venter fra det franske laget er usikkert.

–De har et nesten helt nytt lag. De har mange gode spillere, en del kommer rett fra VM, så de har en uke på å spille sammen laget, sier Hylland.

–Vi håper det kan vaere en fordel for oss, sier Bakken.

Betalte egen overgang

Stammen i bergenslag­et er den samme som forrige sesong, foruten mangeårig opplegger og kaptein, Kåre Helvik Morken. Jonas Vindedal Langlo tar over oppleggerr­ollen etter landslagss­pilleren.

Spill på øverste nivå i Europa har også tiltrukket seg nye, unge spillere. Flere av dem er over to meter, blant annet Lars Maaseide (20), nevøen til tidligere sandvolley­spiller Bjørn Maaseide.

– Det er første gang et norsk lag deltar, så det er spennende å vaere med på noe slikt. Jeg tror alle gleder seg, sier Maaseide.

I tillegg har amerikansk­e Ryan Manoogian (25) kommet til.

– Han sendte oss en e-post og ønsket å spille Champions League. Vi sa vi ikke kunne betale noe, så han ordnet overgang og alt selv. Han jobber som en helt og er en lovende spiller, sier assistentr­ener Eivind Pettersen.

– Der det skjer

Samlet sett har TIF Viking blitt litt høyere i løpet av forsesonge­n.

–De nye har bra høyde, og det må til. Man må ha bra rekkevidde

ved nettet, for det er der det skjer nå for tiden i internasjo­nal volleyball. Man må ikke vaere høy i vekst, så lenge man hopper høyt, sier Bakken, som nylig tilbrakte ti dager i VM, som ble arrangert i Italia og Bulgaria, for å skaffe seg ny kunnskap.

Blåtrøyene kan stille med en angrepsrek­ke som snitter på over to meter.

–Det ser veldig bra ut. Man må opp i to meter pluss i snitt for å henge med. Fysisk sett er vi veldig bra, sier Pettersen.

Norgesreko­rd i Volda

TIF Viking har spilt tre turneringe­r i oppkjøring­en og vunnet alle. I den siste, i Volda, ble det også satt norgesreko­rd. Det første settet mot Førde endte 43–41 i favør bergenslag­et, og varte 47 minutter.

– Det er norgesreko­rd ut fra det vi har sjekket. Jeg har bare funnet fem andre sett i verden som har vaert lengre. Det ble bare villere og villere, sier Pettersen.

– I snitt varer ett sett mellom 20 og 25 minutter, så det var utrolig positivt at vi klarte å vise så sterk mentalitet. Vi har vist bra form, synes jeg, sier Bjelland.

Om TIF Viking skulle ryke mot det franske topplaget, vil de gå inn i CEV-cup, som også er et nivå over det laget fra Bergen har spilt på i Europa tidligere. I den turneringe­n befinner også rivalene Førde seg. Vinner TIF Viking de to kampene venter to nye runder før et eventuelt gruppespil­l.

Før hjemmekamp­en i mesterliga­en skal TIF Viking møte Randaberg og ToppVolley Norge i serien.

 ??  ?? HISTORISKE: Under en treningstu­rnering i Volda spilte Vetle Hylland og TIF Viking et sett til 43–41 mot Førde, som er norgesreko­rd. Tirsdag blir bergenslag­et det første, norske laget til å spille i mesterliga­en volleyball.
HISTORISKE: Under en treningstu­rnering i Volda spilte Vetle Hylland og TIF Viking et sett til 43–41 mot Førde, som er norgesreko­rd. Tirsdag blir bergenslag­et det første, norske laget til å spille i mesterliga­en volleyball.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway