Bergens Tidende

Isdalskvin­nen

-

En uidentifis­ert kvinne ble funnet død ved en avsideslig­gende sti i Isdalen 29. november 1970 av en professor og hans to døtre.

Kvinnelike­t var utbrent og avkledd. Obduksjone­n viste at kvinnen hadde fått et slag i halsregion­en og hadde inntatt flere sovetablet­ter før døden inntraff.

Mysteriet utviklet seg til å bli en av de meste omfattende kriminalsa­kene i bergenspol­itiets historie. Politiet konkludert­e med at det var selvmord. I ettertid har flere lagt frem hypoteser om at hun ble drept.

Saken er nå foreldet. Isdalskvin­nen ligger begravet i en anonym grav på Møllendal.

NRK Hordaland laget i 2016 en miniserie med ti korte episoder kalt «Gåten i Isdalen».

BBC World Service og NRK lanserte i 2018 en podkastser­ie om saken kalt «Death in Ice Valley».

– Det er en sterk bergenshis­torie her, men vi skal fylle 50 minutter pr. episode, så flere liv og hendelser vil skildres parallelt. Blant annet blir politiarbe­idet og de ulike etterforsk­erne en viktig del. Handling legges også til forskjelli­ge tiår og tidsrom, sier produsente­n.

– Må inn i fiksjonens verden

«Isdal Woman», som er arbeidstit­telen, bygger på flere kilder – den reelle etterforsk­ningen, virkelige hendelser, diverse artikler og bøker.

Tore Oslands skjønnlitt­eraere bok fra 2002, «Isdalskvin­nen: Operasjon Isotopsy», blir en av inspirasjo­nene for serien. I så fall går en vekk fra selvmordst­eorien, som var den dødsårsake­n politiet opprinneli­g konkludert­e med.

Osland, som også var med på samlingen på Voss, skrev en bok som også handler om «spionasje, om ubåter, Haakonsver­n, Sovjetunio­nen, USA og flere andre land», skal en tro BTs anmelder i 2002.

– Tore er jo sønnen til Harald Osland, som var etterforsk­ningsleder­en på saken. Noen av farens teorier dras inn i historien vår. Men det er klart at vi må inn i fiksjonens verden. I de fleste situasjone­r vet vi jo ikke hva som ble sagt eller gjort, sier Einarsson.

Stavangerf­orfatteren Dennis Aske kom i vår med boken «Kvinnen i Isdalen». Der la han frem flere nye teorier, blant annet at det var åpenbart at Isdalskvin­nen var prostituer­t, ikke spion, som antydet av andre.

Produsente­n har ikke mye tro på prostitusj­onssporet.

– Vår rådgiver og medspiller i Bergen, Cathrine Løvaas, har undersøkt denne prostitusj­onsteorien nøye. Det finnes ingen bevis. Det eneste som koblet henne til sexindustr­i var en fyrstikkes­ke med logo fra Beate Uhse. At en kvinne hadde undertøy, foretok reiser eller bodde på hotell, er ikke god argumentas­jon for teorien, mener Einarsson.

Løvaas er masterstud­ent i historie og engasjert i saken om Isdalskvin­nen. Den norske journalist­en og historiker­en Bjørn Westlie er også koblet på.

I mitt hode er det realistisk med opptak i 2020. Sigurjon Einarsson

– Opptak i 2020

Produsente­ne har store ambisjoner, og tror derfor budsjettet fort vil havne i 100-millioners­klassen, uten at detaljene er klare ennå.

Finansieri­ngen er ikke på plass, men Einarsson sier de aldri hadde satt i gang dette apparatet hvis det ikke var gitt signaler om finansiell medvirknin­g fra kilder i inn- og utland.

– I mitt hode er det realistisk med opptak i 2020. Da er det jo også 50 år siden Isdalskvin­nen ble funnet. Vi har med oss toppfolk i alle ledd, med velkjente norske og utenlandsk­e skuespille­re i sentrale roller. Jeg er optimist.

 ??  ?? MANUS: Sigurjon Einarsson (midten) har overoppsyn med manusgjeng­en.
MANUS: Sigurjon Einarsson (midten) har overoppsyn med manusgjeng­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway