Bergens Tidende

Elden bor på hemmelig adresse grunnet trusler

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no foto MARITA AAREKOL

Den profilerte advokaten John Christian Elden sier han har valgt å bo på hemmelig adresse etter å ha mottatt over 800 trusler på begynnelse­n av 2000-tallet. Det var ren flaks at det ikke oppsto skade, skriver Bergen tingrett.

Onsdag 27. juni 2017: Om kvelden holder Utryknings­politiet fartskontr­oll sør for Troldhaugt­unnelen. En politibetj­ent opererer laseren, hans kollega vinker inn de som kjører for fort.

Blålys og sirene

Klokken 22.15 kom en mann i 40-årene kjørende fra Krambua mot Lagunen. Han ble målt til en hastighet på 157 kilometer i lengre intervju med Nettavisen.

– Dette har sammenheng med trusselsit­uasjonen for noen år tilbake. Å ha skjermet adresse er av forebyggen­de karakter. Hvis noen skal ha tak i meg får de henvende seg til meg direkte, eller kontakte meg på kontoret. Ikke oppsøke mitt private hjem som de ikke har noe med, sier 51-åringen.

I 2005 ble en mann dømt til timen. Politibetj­enten med laseren sto 365 meter unna og gikk ut i venstre veibane for å signaliser­e at føreren skulle stanse.

Bilen kom i høyre veibane med en fart på rundt 43 meter i sekundet. Bilføreren bremset noe ned, men fortsatte.

Lenger fremme sto en annen politimann. Han hadde blitt varslet av sin kollega om farten som var målt og la merke til at bilen ikke stanset. Han satte seg i politibile­n og tok opp jakten.

Nektet for rus

Han kjørte med blålys, men mistet bilen av syne og satte på sirenen. Bilen stanset i første fem års fengsel, derav to år betinget, for trusler mot Elden og andre personer.

Mannen var en tidligere klient av Elden, og har ifølge advokaten fortsatt å sjikanere advokaten i sosiale medier. 51-åringen sier han fortsatt mottar trusler, spesielt fra «standardgu­ttene på høyresiden» når han har forsvart en islamist i retten. rundkjørin­g ved Lagunen.

Denne uken forklarte politimenn­ene seg i Bergen tingrett. Mannen som tok opp jakten sa at bilføreren hadde små pupiller og snakket og beveget seg langsomt.

20 minutter seinere ble det tatt blodprøve av ham. Den viste at mannen var ruset blant annet på amfetamin og rivotril, tilsvarend­e en alkoholpro­mille på over 1,2.

I retten nektet mannen straffskyl­d for å ha kjørt i ruset tilstand fordi han mente han ikke var påvirket da han kjørte. Han sa han hadde inntatt rivotril to dager før kjøringen.

– At det er ubehagelig får så vaere, men når det går på familie har jeg en veldig klar grense. Det holder seg til verbale trusler. Jeg synes det er greit at det ikke blir noe mer. Men jobben min har ført til konsekvens­er. Jeg måtte flytte fra min forrige bolig. Truslene var den overveiend­e årsaken til at jeg måtte selge vår tidligere bolig, sier advokaten.

NTB

Bergen tingrett så bort fra dette og viste til prøvene som forelå.

Han innrømmet å ha kjørt for fort og stukket av fra politiet, samt narkotikab­ruk.

Politiets etterforsk­ning var ferdig i september i fjor. Deretter har det vaert full stans i saken og bilføreren­s straff blir mildere som følge av treg saksbehand­ling.

Straffen ble 36 dager i fengsel, 10.000 kroner i bot og tap av førerrett i fem år. Han må dessuten avlegge ny førerprøve før han igjen kan kjøre bil på lovlig vis.

BT har ikke kommet i kontakt med mannens forsvarer.

 ??  ?? PRØVDE Å STIKKE: Mannen prøvde å unnslippe politiet i retning Lagunen.
PRØVDE Å STIKKE: Mannen prøvde å unnslippe politiet i retning Lagunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway