Bergens Tidende

De vil ikke si hva de har på lur til Hareide

-

I morgen legger finansmini­ster Siv Jensen frem sitt femte statsbudsj­ett. Dersom KrF-leder Knut Arild Hareide lykkes, vil det bli det siste.

tre partileder­ne en pust i bakken en travel fredagsmor­gen. Pilene for norsk økonomi peker oppover. De tre hadde regnet med å forhandle budsjett med KrF i Stortinget i høst.

I stedet er budsjettbe­handlingen stilt i bero til KrFs ekstraordi­naere landsmøtet har avgjort veivalget 2. november.

– KrF-leder Knut Arild Hareide burde ha sondert muligheten­e med dagens regjering før han pekte på en mindretall­sregjering av Sp og Ap, har du sagt, Erna Solberg. Hva er det konkret du ville ha gitt ham?

– Jeg vil ikke forhandle i mediene. Men det viktige er at i en forhandlin­g om en regjering, kan du få til ting som du ikke får til i Stortinget. Venstre fikk nedstengni­ng av pelsdyrnae­ringen. Man vet ikke hvilke saker dette blir før en har gått igjennom partienes standpunkt­er og de har avklart med sitt bakland hvor langt de kan gå, sier Solberg.

Mye sondering

Skei Grande er enig. Hun sier at de tre hadde 100 timer med sonderinge­r i statsminis­terboligen, før de satt seg ned og forhandlet på Jeløy.

Finansmini­ster Siv Jensen sier hun reagerer på at KrFs leder nå naermest later som om de fem siste årene ikke har eksistert.

– KrF har fått betydelige gjennomsla­g. Hvert budsjett vi har vedtatt med støtte fra KrF danner grunnlag for det neste. Og KrF har fått gjennomsla­g om pleiepenge­r, laerernorm og brukerstyr­t personlig assistent. Noe av dette har vi alle vaert enige om. Det viser at det mellom oss er et felles tankegods, sier Jensen.

Frem til 2017 var det en avtale mellom regjeringe­n og Venstre og KrF i Nydalen-erklaering­en.

– Det var den som la grunnlaget for Jeløya-erklaering­en, sier Skei Grande, som mener at dersom KrF velger Ap, er sentrum i norsk politikk dødt.

Forsvarte KrFs hjertesake­r

– I debatten i NRK torsdag sa statsminis­teren: «Jeg har stått tøft i debatter om deres prioriteri­nger og de kompromiss­ene vi har gjort. Dette er ting som bør telle med når de skal velge.» Stikkord er reservasjo­nsrett og økt kontantstø­tte.

– Føler du Hareides valg som om du personlig blir sviktet?

– Nei, men jeg synes at han i boken tegner et bilde av Høyre som mange i partiet reagerer på, nemlig at det under min ledelse skal ha blitt mer liberalist­isk. Jeg mener vi er blitt mer sentrumsor­ienterte, og at det han skriver står i kontrast til det vi har investert i et samarbeid med KrF, forklarer Solberg.

– Men Hareide understrek­er at det er Frp som er problemet, ikke Høyre?

– Jeg er lei meg over den fremstilli­ngen. Noe han trekker frem som uoverkomme­lige hindringer, er bistandsbu­dsjettet. I fem år har vi levert på

Det er opposisjon­ens jobb å lete etter det de mener er feil og kritisere det. Det er helt greit.

Siv Jensen (Frp), finansmini­ster

 ??  ?? TAR EN KAFFE: Finansmini­ster Siv Jensen (Frp), statsminis­ter Erna Solberg (H) og kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) ville gjerne hatt med Knut Arild Hareide.
TAR EN KAFFE: Finansmini­ster Siv Jensen (Frp), statsminis­ter Erna Solberg (H) og kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) ville gjerne hatt med Knut Arild Hareide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway