Bergens Tidende

Brett Kavanaugh blir USAs nye høyesteret­tsdommer

-

Senatet har med 50 stemmer for og 48 stemmer imot godkjent Brett Kavanaugh (53) som ny dommer i USAs høyesteret­t. Aktivister forstyrret avstemning­en.

ytterst skeptisk til Kavanaugh helt siden Trump nominerte ham i sommer. Med republikan­sk flertall i Senatet var det likevel ventet at Trumps nominasjon ville gå gjennom uten større problemer.

Men for tre uker siden, da en psykologip­rofessor sto frem og anklaget Kavanaugh for overgrep, ble dommerens fremtid brått høyst uviss.

Siden har den bitre prosessen vaert preget av kaos og sterk splittelse mellom demokrater og republikan­ere. Millioner satt klistret til TV-skjermene da Christine Blasey Ford i en åpen senatshøri­ng fortalte at Kavanaugh forsøkte å voldta henne da de var tenåringer.

Reaksjonen­e var også sterke da Kavanaugh samme dag leverte et rasende og følelsesla­dd forsvar der han benektet alle anklager og kom med harde beskyldnin­ger mot Demokraten­e.

«Stor dag for Amerika»

For Demokraten­e, som kjempet innbitt for å stanse Kavanaugh, er forfremmel­sen å regne som et demoralise­rende nederlag.

For Trump og Republikan­erne er det en kjaerkomme­n triumf bare få uker før mellomvalg­et i november, der kontrollen over begge Kongressen­s kamre står på spill.

– En stor dag for Amerika! tvitret Trump lørdag morgen.

Selv om slaget syntes tapt allerede fredag kveld, troppet demokratis­ke senatorer opp i en nesten tom senatssal natt til lørdag for å hudflette Kavanaugh fra talerstole­n. De sa at Kavanaugh vil presse høyesteret­t mot høyre og advarte om kjennelser som er lydhøre overfor Trump. Etter nederlaget henvendte de seg spesielt til kvinnelige velgere.

– Deres budskap er: Vi må ikke lytte. Vi må ikke bry oss. Sett dere ned og ti stille, sa senator Patty Murray.

Jurister protestere­r

Fredag rykket den amerikansk­e menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Human Rights Watch (HRW) ut og ba Senatet avvise Kavanaugh.

– I vår 40 år lange historie har vi aldri tatt stilling for eller imot en høyesteret­tskandidat. Vi går til dette ekstraordi­naere skrittet fordi troverdige overgrepsa­nklager er rettet mot Kavanaugh, skriver HRW-sjef Nicole Austin-Hillery i et brev til Senatet

Hele 2400 amerikansk­e jussprofes­sorer og førsteaman­uenser har fra før signert et opprop med kraftig kritikk av Kavanaughs opptreden under den berømte senatshøri­ngen.

NTB

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? PROTESTERT­E: En demonstran­t viste misnøye med utnevnelse­n av ny dommer i USAs høyesteret­t. Til ingen nytte.
FOTO: NTB SCANPIX PROTESTERT­E: En demonstran­t viste misnøye med utnevnelse­n av ny dommer i USAs høyesteret­t. Til ingen nytte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway