Bergens Tidende

– Kan ikke ha fem millioner individuel­le løsninger

-

Svaert mange vil helst kommuniser­e med det offentlige på papir. Statsråden advarer mot at det vil ta lengre tid, bli tungvint og dyrt.

– Vi har valgfrihet i Norge, og jeg respektere­r at folk lar vaere å bruke digitale løsninger. Men da må de akseptere at det blir tungvint, tar lengre tid og blir dyrere, sier statsråd Monica Maeland i Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet.

– Alle inviteres til å ta i bruk ny teknologi. Vi kan ikke ha fem millioner enkeltordn­inger i å kommuniser­e og samhandle mellom private og det offentlige. Internette­t er kommet for å bli, og vi har trappet opp satsingen på digitalise­ring, sier statsråden.

Digihjelpe­n, der kommunene kan søke støtte for å hjelpe sine innbyggere på nett, er et satsingsom­råde.

– Men hva med folk som ønsker å oppsøke banken eller kommunesen­teret og få hjelp av levende mennesker?

– Mennesket skal fortsatt stå i sentrum. Men vi kommer til å ha faerre mennesker som jobber på de områdene der vi kan ta i bruk teknologi, sier Maeland og nevner et eksempel:

– Jeg tror ikke mange lengter tilbake til tiden da vi sto i kø hos kemneren med selvangive­lsen. Selv er jeg lykkelig over å få en SMS som sier at nå er det bare å klikke seg inn og se på selvangive­lsen på nett. Vi kan bruke de menneskene som før sto og tok imot en konvolutt på en mye bedre måte.

– Sauebonde Jens Veberg er helt avhengig av hyppig postgang. Posten er en livsnerve i distrikten­e?

– Fordi vi anerkjenne­r at mange fortsatt er glad i papir, betaler det offentlige store summer til Posten. Men ombaeringe­n kommer til å bli sjeldnere. Skal vi fortsatt ha like mange ansatte til å kjøre rundt og levere post som ikke eksisterer?

Maeland tror at digitale løsninger kan bidra til bedre omsorg.

– Mange bor slik til at det er stor avstand til kommunale tjenester. Den dagen folk får behov for eksempel hjemmetjen­ester, kan en nøkkel-app gjøre det slik at hjemmetjen­esten alltid kan komme inn. Den digitale utviklinge­n driver frem det vi tror er løsning for de mange. Vi må bruke ressursene på best mulig måte, fastslår Monica Maeland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway