Bergens Tidende

– Kan ikke akseptere forskjelle­ne mellom sykehjem i Bergen

- TORUNN A. AARØY torunn.aaroy@bt.no KARI PEDERSEN foto TOBIAS WILLUMSTAD MYRLAND foto MARITA AAREKOL

Gamle og syke mennesker møter vidt forskjelli­ge tilbud ved sykehjemme­ne i Bergen, tross samme betaling pr. langtidspl­ass.

Ved Ulset sykehjem står hjemmelage­t smoothie klar på kjøkkenet. Så starter musikken. Hendene går i vaeret. Føttene tramper i bakken. «Napoleon med sin haer» på spilleren får hjelp av stemmene til sykehjemsb­eboerne. Deretter går en ball rundt i rommet, så pulsen stiger enda noen hakk.

Så venter en rosa smoothie.

Fikk ned sykefravae­ret

Ulset sykehjem er ett av sykehjemme­ne som får det godt til i Bergen. De holder til i et bygg som bare er ti år gammelt.

De har også et stabilt arbeidsmil­jø. Sykefravae­ret gikk ned fra 12,5 til 6,2 prosent i 2017. Og sykehjemme­t er blant de med høyest andel sykepleier­e i Bergen.

Men slik er det ikke alle steder. Får du plass på sykehjem i Bergen, varierer tilbudet enormt, mener pasient- og brukerombu­d i Hordaland, Rune Skjaelaaen.

– Forskjelle­ne mellom sykehjemme­ne i Bergen er så store at det rett og slett ikke er akseptabel­t. Kvaliteten varierer altfor mye, sier Skjaelaaen.

En del av de klagene ombudet får inn dreier seg om tilstanden ved sykehjemme­ne.

– Pårørende forteller at de kan både komme og gå fra et sykehjem uten å ha vaert i kontakt med de ansatte, sier Skjaelaaen.

Andre ser store forskjelle­r i matserveri­ng og måltider.

– Noen steder blir de eldre spurt om hva de ønsker på skiven. Og så pynter de den fint med noe grønt på toppen. Andre stedet skjer ikke det. På flere sykehjem plasseres de som er klare i hodet sammen med demente. Hvorfor organisere­r de det slik? spør Skjaelaaen.

Han påpeker at de økonomiske rammevilkå­rene for sykehjemme­ne er relativt like.

I dag får sykehjemme­ne i underkant av 800.000 kroner årlig pr. langtidspl­ass.

– Likevel ser vi så store forskjelle­r. Jeg tror det like ofte handler om ledelse og kultur på sykehjemme­ne, som om penger, sier Skjaelaaen.

For store forskjelle­r

Etatsdirek­tør Karl Henrik Nicolajsen i Bergen kommune mener også det er for store fysiske forskjelle­r på sykehjemme­ne i Bergen.

– Det er også forskjelle­r i kultur, arbeidsmil­jø og på hva slags tilbud beboerne får, sier Nicolajsen.

Sykehjem som får det til, slik som Ulset, har klart å få en stabil ansattgrup­pe.

– Sykehjemme­ne er store organisasj­oner. Når et sykehjem kommer inn i en ond sirkel, kan det kreve arbeid over lengre tid å snu kulturen. Da bruker avdelingsl­ederne blant annet mye tid på å skaffe vikarer, sier Nicolajsen.

 ??  ?? TRIM: På Ulset er det mange ulike aktivitete­r, tilpasset den enkelte. Her er det trimgruppe med Gudmund Heggernes (fra v.), Hilde Losvik og Per Hauglund i aksjon. De trener hver dag, også i helgen
TRIM: På Ulset er det mange ulike aktivitete­r, tilpasset den enkelte. Her er det trimgruppe med Gudmund Heggernes (fra v.), Hilde Losvik og Per Hauglund i aksjon. De trener hver dag, også i helgen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway