Bergens Tidende

General: Slik ble Haeren bygget ned

-

Dette sa generalløy­tnant Kjell Grandhagen, tidligere sjef for bl.a. Distriktsk­ommando Nord-Norge, under Army Summit i Oslo 18. september. «Da jeg gikk ut fra Krigsskole­n i 1978, besto Haeren av 13 brigader og et høyt antall selvstendi­ge bataljoner og kompanier. Da jeg ble sjef for 6. divisjon (legendaris­k, norsk haerstyrke, red.anm.) i 2003, var vi nede i to brigader. Fire år senere, da jeg gikk av som sjef for landstrids­kreftene, var vi nede i én brigade. Dagens Brigade Nord er ytterliger­e redusert.

Regjeringe­ns langsiktig­e plan er å konvertere én av tilsammen tre manøverbat­aljoner til reservesta­tus, fjerne helikopter­støtten og å utsette viktige anskaffels­er og oppgraderi­nger av materiell».

Historien til Landforsva­ret i Finnmark

I oktober 1944 ankommer oberst Arne Dagfin Dahl Kirkenes som første sjef for landforsva­rsstaben.

I november 1945 legges det som da heter Avsnittsko­mmando Finnmark under Distriktsk­ommando Nord-Norge. Porsangmoe­n etableres i september 1948.

Stortinget vedtar Finnmark landforsva­r (FLF) i 1950 og flytter ledelsen til Hammerfest. I juni 1994 legges FLF ned. 24 år senere vedtas det å opprette «nye» FLF.

Det er problem for Forsvaret i Finnmark at så få fra fylket gjennomfør­er førstegang­stjeneste. Så tynt er det i Heimeverne­t i Finnmark at en avdeling fra Rogaland jevnlig skal flys opp for å øve og skaffe seg spesialkom­petanse på fylket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway