Bergens Tidende

Amerikansk­e kvinners rett til abort kan stå i fare

Med nok en høyesteret­tsdommer fra Trumps liste over abortfiend­tlige dommere vil kvinners rett til abort bli utfordret.

- HELENE NAVNE helene.navne@pol.dk

eSamtidig vil kvinnelige velgere bli avgjørende for de neste valgene, i november og ved neste presidentv­alg i 2020.

Siden 1973 har det vaert lovlig for alle kvinner i USA å få foretatt en abort i alle 50 delstater. Men med forskjelli­ge begrensend­e lover på delstatsni­vå.

I helgen ble imidlertid Brett Kavanaugh innsatt som ny høyesteret­tsdommer. Donald Trump har dermed fått utnevnt to konservati­ve dommere til USAs høyesteret­t, og retten til abort kan dermed stå i fare.

Det vurderer Anders Agner Pedersen, som er sjefredakt­ør på Kongressen.com – et dansk nettsted som spesialise­rer seg i å følge amerikansk politikk.

– Vi kan trygt si at denne retten vil bli utfordret. Tidligere var det en fordeling med flest liberale dommere i høyesteret­t, men etter at Trump ble president har han fått innsatt to konservati­ve dommere, seinest Brett Kavanaugh, sier Anders Agner Pedersen.

I kjølvannet av den konservati­ve høyesteret­tsdommeren Antonin Scalias død i 2016 offentligg­jorde president Trump en liste over dommere som ifølge ham var kandidater til det tomme setet. Listen ble utarbeidet av den konservati­ve organisasj­onen The Federalist Society.

– Ett av kriteriene var at personen skulle vaere villig til å ta et kritisk blikk på Roe v. Wade-avgjørelse­n, som er høyesteret­tsdommen fra 1973 som sikret amerikansk­e kvinners rett til abort. Det var tilfellet med Neil Gorsuch, som ble utnevnt i 2016, og nå med Brett Kavanaugh, sier Anders Agner Pedersen.

Slik den amerikansk­e høyesteret­ten ser ut nå er det på papiret

 ??  ?? DEMONSTRAS­JONER: Brett Kavanaugh ble i helgen tatt i ed som dommer i høyesteret­t. Demonstras­jonene mot innsettels­en har fortsatt, som her utenfor høyesteret­ts lokaler i Washington, de tia.
DEMONSTRAS­JONER: Brett Kavanaugh ble i helgen tatt i ed som dommer i høyesteret­t. Demonstras­jonene mot innsettels­en har fortsatt, som her utenfor høyesteret­ts lokaler i Washington, de tia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway