Bergens Tidende

N i Åsane

-

Heggertvei­t forteller at sukkulente­ne absorberer regnet, og dermed sørger for en forsinkels­e på vannet som kommer ned. Det er interessan­t fordi det kan hindre oversvømme­lser. Det de har gjort med denne problemsti­llingen på hele Ikeaområde­t er spennende for andre også. En student arbeider nå med en doktorgrad om det.

Bier og meitemark

–Plantene øker også levetiden på taket vesentlig, mellom annet fordi en slipper slitasje av UV-stråling og forurensin­g ellers på taket. Taket trekker til seg for eksempel veistøv, sier Heggertvei­t.

– Er det mye vedlikehol­d med taket?

– Vi passer på at gress ikke får etablere seg for mye, gjødsler og luker ugress, men ellers går det greit. Taket vårt er det største grønne taket i Norge. Og det er stadig delegasjon­er fra både innog utland som vil se på det.

De har også prøvd seg med bier på taket, men det gikk ikke.

– Nei, vi måtte gi oss med biene. De klarte ikke å lage nok honning, så biene og bikubene er sendt på «feriekolon­i» til Sotra, sier Heggertvei­t.

De har satt ut makkekasse­r med meitemark og vann. Det ble gjort for at vipeunger skulle finne mat, fordi foreldrene ikke mater dem.

– På mange industriby­gg i Åsane hekker måser på taket. Er dere plaget med det?

– Nei, det har vi aldri vaert, fordi vipene og tjelden jager bort måker som vil lage reir. Vipene, tjelden og et par sildemåker har delt taket inn i sine territorie­r som de styrer, sier Heggertvei­t.

Unikt med viper og tjeld

Miljøsjef Håvard Bjordal i Bergen kommune, forteller at det er ganske unikt at tjeld og vipe hekker på Ikea-taket. I en rapport fra 2016, omtaler han taket som en trygg og fredelig biotop.

–Vipebestan­den er generelt i tilbakegan­g. Så langt jeg kjenner til, er Ikea-taket det eneste hekkeforsø­ket av vipe i Åsane i år. Trolig har vipene alt fra første år med nytt dekke på taket, gjort hekkeforsø­k der. Men bare i 2016, da det ble satte opp makkekasse­r, har de klart å få en unge på vingene. Denne ble ringmerket, men ingen gjenfunn kan bekrefte at den overlevde, sier Bjordal.

Han forteller at en av tjeldungen­e de merket samme året, ble funnet igjen i Nederland i år.

I en by i utvikling mener han det er viktig å vite litt om hvordan fugler tilpasser seg og at en kan ta vare på biologisk mangfold med bevisste valg.

– Slik sett er Ikea spesiell. Både fordi det var mange miljøfagli­ge motforesti­llinger på at Ikea fikk denne plassering­en, og fordi de har vist at de kan skape nye funksjonel­le lokalitete­r av omgivelsen­e, sier Håvard Bjordal.

Han skryter av det arbeidet Ikea har gjort. Først ved å leie inn biologisk kompetanse, deretter ved å ha laget plantedekk­e på taket, store voller av naturstein­smur og lagt om elven med en god utforming.

 ??  ?? es største grønne tak.
es største grønne tak.
 ?? FOTO: THOMAS GANGSTØ, ÅSANE TIDENDE ?? VIPE PÅ TAKET: Her er en vipe på taket på Ikea. Siden 2013 har viper hekket her. Et rødstilkep­ar har også hekket der. Det skal vaere første gang en har funnet rødstilk hekkende på hustak i Norge.
FOTO: THOMAS GANGSTØ, ÅSANE TIDENDE VIPE PÅ TAKET: Her er en vipe på taket på Ikea. Siden 2013 har viper hekket her. Et rødstilkep­ar har også hekket der. Det skal vaere første gang en har funnet rødstilk hekkende på hustak i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway