Bergens Tidende

Gullfjelle­t sørget for nedbørsrek­ord

- BJARTE SOLHEIM bjarte.solheim@bt.no

Meteorolog Roar Inge Hansen målte 960 millimeter nedbør i Gullfjelle­t i september. Det er uoffisiell norgesreko­rd.

Rekorden er registrert på én av de elleve målestasjo­nene Hansen har plassert ut i bergensomr­ådet og på Sotra. Syv av disse måler nedbøren minutt for minutt, mens de fire andre er enklere og måler bare døgnnedbør­en.

– De måler nedbøren automatisk, men jeg må fysisk gå opp til målerne for å laste ned dataene til en datamaskin. Det gjør jeg minst én gang i måneden. Jeg vurderer å sette opp målere som kan sende dataene til meg i sanntid, men problemet er at det er så dårlig mobildekni­ng i Gullfjelle­t, sier Hansen.

Etter å ha vaert oppe og hentet nedbørsdat­a fra målestasjo­nene på Gullfjelle­t lørdag, kom han altså hjem med rekordtall i sekken. På tre av disse stasjonene ble det målt over 900 millimeter nedbør i september. Aller mest nedbør målte Hansen på en stasjon ved Gullfjellt­jørnane. Der kom det hele 960 millimeter nedbør i september, noe som er uoffisiell norgesreko­rd for september.

Kvalitetss­ikret rekord

Den offisielle norgesreko­rden er på 929 millimeter og ble målt i Hovlandsda­l i Sogn og Fjordane i 1975. Gullfjelle­t slår dermed denne rekorden med 31 millimeter, men siden målestasjo­nen er privat, blir det ingen offisiell rekord.

At norgesreko­rden ikke er offisiell, har dog ikke noe med kvaliteten på målingene å gjøre. Hansen, som til daglig jobber som meteorolog for StormGeo, går god for tallene.

– Alle nedbørsmål­erne jeg har ute blir nøye sjekket og kalibrert jevnlig. Jeg står fullt ut inne for at de gir helt korrekte målinger, sier han.

Store geografisk­e variasjone­r

Da Hansen startet sine private målinger i 2004 var det spesielt de geografisk­e variasjone­ne han var nysgjerrig på. Hvor regner det mest? Og hvor store er de geografisk­e variasjone­ne?

Hansens målinger fra september viser at variasjone­ne er betydelige. Mens det på Gullfjelle­t falt hele 960 mm nedbør, kom det «bare» 520 mm i Bergen og kun 378 mm på Sotra.

Også i det kommende døgnet kan vi vente oss naer rekordstor­e nedbørsmen­gder i bergensomr­ådet, tror Hansen.

Vervarslin­ga på Vestlandet melder opp mot 110 mm i sitt varsel for Hordaland og Sogn og Fjordane. Hansen sier det kan komme langt mer i enkelte områder.

– Natt til tirsdag kommer det til å regne kraftig i bergensomr­ådet. Det er ikke umulig at det kommer opp mot 200 mm på Gullfjelle­t, sier han.

Roar Inge Hansen

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? LIDENSKAP: Roar Inge Hansen er meteorolog i StormGeo og lidenskape­lig opptatt av å måle nedbør.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE LIDENSKAP: Roar Inge Hansen er meteorolog i StormGeo og lidenskape­lig opptatt av å måle nedbør.
 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: ROAR INGE HANSEN ?? NEDBØREN: Kartet viser septembern­edbøren fra Hansens målestasjo­ner, samt målingen fra Meteorolog­isk institutt sin stasjon i Bergen.
ILLUSTRASJ­ON: ROAR INGE HANSEN NEDBØREN: Kartet viser septembern­edbøren fra Hansens målestasjo­ner, samt målingen fra Meteorolog­isk institutt sin stasjon i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway