Bergens Tidende

Beskyldes for feig og uansvarlig klimapolit­ikk

Naeringsli­vet, miljøorgan­isasjoner og opposisjon­en på Stortinget er nådeløse i kritikken av regjeringe­ns klimapolit­ikk.

- TRON STRAND tron.strand@bt.no PAUL ANDRÉ SOMMERFELD­T foto BÅRD BØE

eRegjering­en tar omkamp med Stortinget i flere saker. Det gjelder eksempelvi­s etablering­en av et CO2-fond i samarbeid med naeringsli­vet og et vedtak om at det offentlige ikke skal benytte biodrivsto­ff basert på palmeolje.

I statsbudsj­ettet gjør regjeringe­n det klart at de tviler på klimaeffek­ten av palmeoljet­iltaket og varsler at de heller vil vurdere andre og mer effektive tiltak.

Omkampene og noen

av regjeringe­ns løsninger provoserer mange ulike aktører:

NHO er skuffet og overrasket over at regjeringe­n ikke vil ha et CO2-fond i privat regi for transportn­aeringene.

Norges Rederiforb­und er svaert kritiske til at regjeringe­n ikke vil reversere beslutning­en om CO2-avgift for gassdrevne skip og mener det vil øke utslippene med 500.000 tonn CO2 i året. Regnskogfo­ndet raser mot at regjeringe­n ikke foreslår noen effektive tiltak mot bruk av palmeolje i Norge, på tross av at Stortinget har bedt om det.

– Vi er overrasket og skuffet over det regjeringe­n skriver i statsbudsj­ettet, men vi opplever samtidig at saken ikke er avsluttet. Vi er fortsatt i dialog med regjeringe­n. Siste ord er ikke sagt, sier fungerende administre­rende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.

Savner fortgang

24 år gamle Julia Damsker er yrkessjåfø­r og laerling for transports­elskapet Veøy. Opptil 20 ganger om dagen kjører norskameri­kaneren lastebil mellom godstermin­alen på Nygårdstan­gen og Rema 1000-lageret

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway