Bergens Tidende

– Forsvarssj­efen detaljstyr­es av departemen­tet

- SVEINUNG BERG BENTZRØD sveinung.bentzrod@aftenposte­n.no

Norges Offisersfo­rbund enig med Senterpart­iet. – Vi opplever at forsvarssj­efen de siste årene har fått et stadig mindre handlingsr­om, sier Torbjørn Bongo, leder av Norges Offisersfo­rbund.

Forsvarssj­ef Haakon BruunHanss­en vingeklipp­es, mener Senterpart­iets forsvarspo­litiker Liv Signe Navarsete.

Dette begrunnet hun med Forsvarsde­partemente­ts nye opplegg for ny langtidspl­an for Forsvaret og forsvarssj­efens rolle i dette. I Aftenposte­n har forsvarssj­ef Bruun-Hanssen avvist påstandene. Han sier at hans rolle tvert imot er styrket siden arbeidet med forrige langtidspl­an.

Forsvarssj­efen påpeker at han denne gangen, i motsetning til ved forrige plan, har plass i styringsgr­uppen som bestemmer hva grunnlagsm­aterialet for planen skal omfatte.

– Han vingeklipp­es

Forsvarssj­efens holdning overrasker Torbjørn Bongo, lederen av Norges Offisersfo­rbund.

– Vi opplever at forsvarssj­efen de siste årene har fått et stadig mindre handlingsr­om og i stadig sterkere grad overstyres av departemen­tet. Sagt på en annen måte: Også vi opplever at han vingeklipp­es, og vi beklager at han gir inntrykk av det motsatte, sier Bongo.

Han påpeker at forsvarssj­efens siste fagmilitae­re råd, fra 2015, ble gjennomfør­t i regi av forsvarssj­efen selv. Det fagmilitae­re rådet er, enkelt forklart, Forsvarets egen anbefaling for hva slags forsvar det bør satses på. Utredninge­n av Haeren og Heimeverne­t, som fulgte i 2017, ble derimot styrt av departemen­tet.

– I denne siste prosessen ble ikke forsvarssj­efens råd offentligg­jort. Vi, som offisersfo­rbund, ble heller ikke involvert, sier Bongo.

– På flere områder driver departemen­tet en detaljstyr­ing vi oppfatter som relativt unik. Når de styrer prosessene, vil ikke forsvarssj­efens fagmilitae­re råd fremstå som uavhengige, mener han.

Krever svar fra ministeren

Bruun-Hanssen sa tirsdag i forrige uke til Aftenposte­n at han betviler at hans fagmilitae­re råd i sin helhet vil bli offentligg­jort i form av et eget dokument.

Det bekymrer SV-leder Audun Lysbakken, som sitter i utenriks- og forsvarsko­miteen på Stortinget.

Lysbakken har nå skriftlig bedt forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) svare på følgende spørsmål:

«Vil forsvarsmi­nisteren legge opp til en prosess for ny langtidspl­an der det fagmilitae­re rådet legges frem som et helhetlig, offentlig tilgjengel­ig dokument, slik det ble gjort ved utarbeidel­sen av gjeldende langtidspl­an?»

Dette begrunner Lysbakken med at dette vil ha stor verdi for en åpen demokratis­k debatt om forsvarsse­ktoren, om den sikkerhets­politiske situasjone­n og Norges rolle.

Aftenposte­n har oversendt Offisersfo­rbundets påstander til forsvarssj­ef Haakon BruunHanss­en. Han viser til sine tidligere uttalelser og ønsker ikke å kommentere saken ytterliger­e.

 ?? ARKIVFOTO: TERJE PEDERSEN, SCANPIX ?? SJEFEN OG MINISTEREN: Forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen (til h.), med forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n (Frp) ved sin side, under fremleggel­sen av Forsvarets årsrapport tidligere i år. Både Sp og Offisersfo­rbundet mener forsvarssj­efen er vingeklipp­et av regjeringe­n og departemen­tet.
ARKIVFOTO: TERJE PEDERSEN, SCANPIX SJEFEN OG MINISTEREN: Forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen (til h.), med forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n (Frp) ved sin side, under fremleggel­sen av Forsvarets årsrapport tidligere i år. Både Sp og Offisersfo­rbundet mener forsvarssj­efen er vingeklipp­et av regjeringe­n og departemen­tet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway