Bergens Tidende

Norsk valg om åpen publiserin­g kan gi jubel i Kina

- THERESE SOLLIEN therese.sollien@aftenposte­n.no TROND J. STRØM

For kinesiske forskere blir det fra 2020 av enklere å få publisert forskninge­n sin i internasjo­nale prestisjet­idsskrifte­r. Årsak: Norge og flere andre land vil velge tidsskrift­ene vekk.

Norge og ti andre europeiske land har gått sammen om den såkalte plan S. Den medfører at all offentlig finansiert forskning fra disse landene må publiseres åpent fra 2020.

Prestisjet­unge forsknings­tidsskrift­er som Nature, Science og The Lancet er i dag lukkede – det er bare ansatte ved institusjo­ner som betaler dyre abonnement­er, som får lese artiklene.

Kristian Gundersen, professor i biologi ved Universite­tet i Oslo, har uttalt at endringen er «for dramatisk, for rask og for lite gjennomten­kt». Også Glenn-Peter Saetre, professor i evolusjons­biologi samme sted, er kritisk.

Forskeren, som selv har publisert mange forsknings­artikler i samarbeid med utenlandsk­e kolleger, mener plan S vil gjøre norske forskere mindre synlige.

– Vi vil ikke vaere med i de store internasjo­nale debattene. Det er bare noen europeiske land som har vedtatt plan S. Tunge aktører som USA står utenfor. Det er også flere europeiske land som delvis eller helt står utenfor. For eksempel vil Vetenskaps­rådet i Sverige ikke pålegge forskerne sine en slik policy, påpeker Saetre.

– Jeg håper egentlig at beslutning­en gjøres om. Jeg tror ikke det vil vaere bra for norsk forskning i det hele tatt, legger han til.

Glede over lettere tilgang

I Kina vekker imidlertid beslutning­en oppsikt med positivt fortegn, ettersom lavere publiserin­gstrykk fra land som har tilsluttet seg plan S innebaerer større publiserin­gsmulighet­er.

En kinesisk artikkel om plan S er blitt publisert på det populaere sosiale mediet WeChat, hvor den er lest over 100.000 ganger, og saken kommentere­s ivrig.

Kommentare­n som i diskusjons­feltet har fått flest tomler opp, stiller følgende retoriske spørsmål: «Betyr dette at vi kinesere får langt større mulighet til å publisere i Science, Nature og Cell? Ved mange kinesiske universite­ter innebaerer en publiserin­g i disse tidsskrift­ene en belønning på en million yuan (omtrent en million norske kroner journ.anm.) .»

Artikkelfo­rfatteren svarer: «Gratulerer, du har forstått enda et poeng.»

– Skadelig for yngre forskere

Professor Saetre mener plan S kan medføre at forskere i starten av karrieren vil slite med å nå opp internasjo­nalt.

– Det kan vaere skadelig for yngre forskere. Når andre internasjo­nale konkurrent­er publiserer i prestisjet­idsskrifte­r, og du bare kan slå i bordet med mer eller mindre obskure open accesspubl­ikasjoner, kan du fort bli silt ut, mener Saetre.

Han tror også norske forskere kan få problemer med internasjo­nalt forsknings­samarbeid.

– Det kommer an på hvor strengt plan S implemente­res. Det vil vaere lite attraktivt for en amerikansk forsker at for eksempel PLOS Biology er beste alternativ for publiserin­g av samarbeide­t. Det er en god open access-journal, men den er flere hakk under Nature og Science i anseelse.

– Har du noen tro på at plan S får de store forlagene som Elsevier, Wiley og Springer til å endre publiserin­gsmodellen sin og gjøre prestisjet­idsskrifte­ne åpne?

– Jeg tviler på det. De kan leve godt av det store flertallet av forskere som står utenfor plan S. Jeg har forståelse for at utgangspun­ktet er et forsøk på å bryte ned dominansen de store forlagene har fått i akademia. De profittere­r noe enormt på forsknings­aktivitet.

– Jeg tror intensjone­ne bak plan S er gode, men at konsekvens­ene for forsknings­miljøer ikke er godt nok gjennomten­kt, sier han også.

Håper forlagene vil åpne

John-Arne Røttingen er administre­rende direktør i Norges forsknings­råd. Han svarer i en e-post slik på Saetres bekymringe­r:

«Forsknings­rådene i den europeiske koalisjone­n har forpliktet seg til å bidra til å etablere åpne kanaler av høy kvalitet på felter hvor slike ikke finnes i dag. Med de nye kravene er målet at forlagene vil se seg tjent med å endre publiserin­gsmodellen og åpne tidsskrift­ene som i dag er lukket. Åpen tilgang vil gi mer synlighet fordi alle har tilgang til å lese artiklene.» Han skriver også:

«Så lenge kvaliteten på forskninge­n er høy og forsknings­miljøene er gode, vil det alltid vaere mulig å skaffe seg samarbeids­partnere internasjo­nalt. Vi må ikke se oss blinde på publiserin­gskanalene­s prestisje.»

– Er det rimelig å anta at plan S vil medføre at forskere fra land som ikke er med, vil få økt innpass i de lukkede prestisjej­ournalene?

«Vårt mål er at forlagene vil åpne også tidsskrift­er som Nature, Science og Cell. Hovedpoeng­et for oss er at forsknings­resultaten­e fra offentlig finansiert forskning blir tilgjengel­ige for alle, og ikke er gjemt bak betalingsm­urer. I dag er det mange både innenfor og utenfor forskersam­funnet som ikke har tilgang til artiklene fordi abonnement­ene på tidsskrift­ene er for dyre.»

 ?? FOTO: DAMIR SAGOLJ, REUTERS ?? MÅNEBASE: Frivillige ved Beihang-universite­tet i Beijing deltok i fjor i et forsknings­prosjekt hvor de i 200 dager simulerte livet i en fremtidig kinesisk månebase. Forsknings­prosjektet er del av den kinesiske statens prestisjef­ylte forskning på romfart.
FOTO: DAMIR SAGOLJ, REUTERS MÅNEBASE: Frivillige ved Beihang-universite­tet i Beijing deltok i fjor i et forsknings­prosjekt hvor de i 200 dager simulerte livet i en fremtidig kinesisk månebase. Forsknings­prosjektet er del av den kinesiske statens prestisjef­ylte forskning på romfart.
 ??  ?? John-Arne Røttingen
John-Arne Røttingen
 ??  ?? Glenn-Petter Saetre
Glenn-Petter Saetre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway