Bergens Tidende

Ny milliardsm­ell på Martin Linge

- ADRIAN NYHAMMER OLSEN adrian.olsen@sysla.no

Kostnadses­timatene for Martin Linge øker med ytterliger­e fem milliarder sammenlign­et med i fjor. Den totale kostnadsov­erskridels­en er på 17,4 milliarder kroner.

Equinor sikret seg operatørsk­apet i Martin Linge-prosjektet fra Total i november i fjor. Formelt overtok de som operatør i mars i år.

I statsbudsj­ettet for 2019 kommer det frem at kostnadsov­erskridels­en er enda større enn tidligere rapportert, der det nye anslaget viser en økning på 17,4 milliarder kroner sammenlign­et med det som var varslet i utbyggings­planen.

Det nye anslaget er på 47,1 milliarder kroner, ifølge statsbudsj­ettet.

Enda dyrere under Equinor

Da Equinor tok over operatørsk­apet var prosjektet blitt 42 prosent dyrere. Ifølge statsbudsj­ettet tilsvarer det oppdaterte kostnadses­timatet en overskride­lse på 59 prosent.

Arve Sigve Nylund, konserndir­ektør for norsk sokkel i Equinor, erkjente at Martin Linge hadde sine utfordring­er, men mente at prosjektet var et fremtidsre­ttet og spennende prosjekt.

I en pressemeld­ing fra Equinor mandag formiddag skriver de at de tok høyde for at det kunne vaere mer gjenståend­e arbeid og økte kostnader.

Nå forventer de at oppstart på feltet er i første kvartal 2020.

Feltet ble funnet i 1975, og er anslått å inneholde om lag 300 millioner fat oljeekviva­lenter utvinnbar olje og gass.

Tre prosent lavere kostnad

Martin Linge-prosjektet represente­rer den største kostnadsov­erskridels­en blant prosjekten­e på norsk sokkel, ifølge oversikten i statsbudsj­ettet.

I tillegg er estimatene oppjustert for Aasta Hansteen-prosjektet (opp med åtte prosent), Johan Castberg-prosjektet (opp én prosent), videreutvi­klingen av Yme (opp to prosent) og Njord Future (opp én prosent).

Samtidig er ti andre prosjekter blitt billigere enn først planlagt, og tre prosjekter er på estimat.

Johan Sverdrup fase 1 og Oseberg Vestflanke­n 2 er begge blitt

23 prosent billigere enn ventet, ifølge estimatene. Sverdrup er blitt 28,8 milliarder kroner billigere enn ventet, der det bare siden i fjor er spart inn 6,4 milliarder investerin­gskroner.

Totalt er investerin­gsoverslag­ene for prosjekten­e under utvikling på norsk sokkel blitt

11,9 milliarder billigere, noe som tilsvarer en estimert kostnadsne­dgang på tre prosent.

De to prosjekten­e som er ferdigstil­t etter 1. august 2017, Maria og Polarled, er begge blitt billigere enn først ventet. Dog er Polarled blitt 196 millioner kroner dyrere enn det som var forespeile­t i fjor. Gasslednin­gen som går til Nyhavna skal tas i bruk når Aasta Hansteen-feltet starter opp.

 ??  ?? NY SMELL: Da Equinor tok over operatørsk­apet var prosjektet blitt 42 prosent dyrere. Ifølge statsbudsj­ettet tilsvarer det oppdaterte kostnadses­timatet en overskride­lse på 59 prosent.
NY SMELL: Da Equinor tok over operatørsk­apet var prosjektet blitt 42 prosent dyrere. Ifølge statsbudsj­ettet tilsvarer det oppdaterte kostnadses­timatet en overskride­lse på 59 prosent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway