Bergens Tidende

Prisverdig at kommunen vil utvikle kulturfelt­et digitalt

- BARBARA SALOPEK

BTs tittel «Kommunal kulturkana­l tek opp konkurrans­en med BA og BT» fokuserer bare på én side av ideen.

Innovasjon­skonsulent

HER ER MITT SVAR på BTs artikkel «Kommunal kulturkana­l tek opp konkurrans­en med BA og BT». Jeg ledet forprosjek­tet i vår, og ønsker å dele mine personlige tanker om dette initiative­t.

Først og fremst tenker jeg som innbygger og innovasjon­skonsulent at det er prisverdig at Bergen kommune tenker fremover og at de ønsker å utvikle kulturfelt­ene i Bergen i tråd med digitale trender. Jeg liker også at de begynte med et forsøk – et pilotprosj­ekt, som hadde som mål å utforske industrien og kartlegge hva som skjer i feltet.

DETTE ER ABSOLUTT i tråd med prosjektle­delsesprin­sipper, som sier at man bør lage et forprosjek­t. Informasjo­nen i forprosjek­tet skulle da brukes til videre evaluering av prosjektet­s fortsettel­se. Som sertifiser­t prosjektle­der, er jeg glad for at Bergen kommune tenker i denne retning.

Jeg finner BTs tittel «Kommunal kulturkana­l tek opp konkurrans­en med BA og BT» litt bombastisk og med fokus bare på én side av hele ideen. Jeg forstår ikke hvorfor dette blir en konkurrans­e mot BT, BA eller Schibsted. Det er mange bloggere der ute, det er mange som publiserer via LinkedIn eller Facebook, men likevel lever BT sitt liv og folk leser aviser fremdeles.

FORSKJELLE­N PÅ Bergen kommune og Bergens Tidende er at BT er en privat bedrift som må tjene penger, mens kommunen må tjene sine innbyggere. Bergen kommune har en rolle der de skal skape omgivelser som tjener alle og alle skal behandles likt.

Jeg støtter initiative­t til Bergen kommune og jeg mener at det er viktig å se hele konteksten. Slik jeg forstår det, er Bergen kommune opptatt av to ting: a) å koble kulturfelt­et på den digitale bølgen og b) å hjelpe kulturaktø­rene i Bergen til å nå et bredere publikum.

Bergen kommune er bevisst på at det er vanskelig å få publikum til fysisk å komme på utstilling­ene. Her er det flere ting som må tas hensyn til. Når du er innvandrer, for eksempel, tar det lengre tid til å bli kjent med det som skjer i byen, både på grunn av språk og på grunn av at man ikke er vant til å gå på disse arrangemen­tene i ny by fordi man ikke er vokst opp her. Terskelen er mye høyere hos innvandrer­e. Den språklige terskelen er også høyere for turister.

FLERE OG FLERE av mine venner går i operaen eller andre forestilli­nger når de reiser. Jeg var nylig i Stockholm hvor jeg tenkte å gå på en operafores­tilling. Med erfaring fra digital plattform-prosjektet, spurte jeg da meg selv: Finnes det et unikt, digitalt sted hvor jeg kan finne ut hva som skjer i Stockholm? Og finnes den på engelsk?

En digital plattform kunne for eksempel tilby funksjonal­iteter som lett og raskt tilpasser informasjo­n fra norsk til andre språk. Generelt har de ulike kundegrupp­er ulike grunner for hvorfor de ikke kommer på forestilli­nger i Bergen. Ulike kundesegme­nter har også ulike (digitale) behov. Man må snakke med kundene for å finne ut mer om kundeatfer­d. Det prosjektet jeg har ledet hadde fokus på hva kulturaktø­rene ønsker. Men man trenger også å høre kunden sin side. Jeg mener at slike kundeanaly­ser bør utføres før man kommer med endelig forslag til digital plattform. Å LAGE EN SÅ AMBISIØS plattform er ikke lett. Facebook er en viktig og sterk plattform, og derfor er den en stor utfordrer, men den er heller ikke ideell.

Min oppfatning er at Bergen kommune ikke prøver å konkurrere med BT. Jeg opplever at Bergen kommune ønsker å utfordre kulturmilj­øet i Bergen til å tenke utenfor boksen, og til å hoppe raskere på den digitale bølgen. Det ligger store muligheter her, og kommunen ønsker å legge til rette for realiserin­gen av disse.

MITT INNTRYKK er at Bergen kommune ønsker at innbyggern­e skal ha flere muligheter, og at flere blir med på forestilli­nger. Er det ikke en fantastisk idé at innbyggere som fysisk ikke kan komme på en forestilli­ng får dette til gjennom digitale løsninger? Er det ikke fantastisk at en by tenker stort og er åpen for nye ting?

 ?? FOTO: PRIVAT ?? BOMBASTISK: Barbara Salopek ledet forprosjek­tet til Bergen kommunes digitale kulturkana­l i våres, og mener BTs tittel i saken om prosjektet bare fokuserer på én side av ideen.
FOTO: PRIVAT BOMBASTISK: Barbara Salopek ledet forprosjek­tet til Bergen kommunes digitale kulturkana­l i våres, og mener BTs tittel i saken om prosjektet bare fokuserer på én side av ideen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway