Bergens Tidende

Uholdbart med ett års ventetid i Bergen tingrett

- JON HÅKON HEGDAHL ASPER ERIK JUVKAM

Domstolens praksis innebaerer brudd på vår lovgivning og våre folkeretts­lige forpliktel­ser.

Advokat/partner i Stiegler WKS Advokatfir­ma

Advokat i Stiegler WKS Advokatfir­ma AS

VENTETIDEN FOR å få behandlet en sak i Bergen tingrett er nå i overkant av ett år. Vi mener dette er en fare for rettssikke­rheten, og det kan også innebaere store kostnader for de involverte parter.

Som advokater bistår vi daglig mennesker og bedrifter som befinner seg i en utfordrend­e situasjon. Vi ser hvilken belastning det er, og ikke minst hvilke økonomiske utfordring­er det å vaere i en tvist innebaerer for den enkelte.

I en melding fra Bergen tingrett er det nå opplyst at Vest politidist­rikt har iverksatt et prosjekt for å redusere antallet saker som venter på behandling i rettsappar­atet. Dette har medført at Bergen tingrett snart mottar opp mot 200 straffesak­er som skal behandles. Dette tar mye av de ressursene Bergen tingrett har tilgjengel­ig. Tingretten har varslet at de som følge av mengden av nye straffesak­er ser seg nødt til å nedpriorit­ere behandling­en av ikke-prioritert­e sivile saker, det vil si andre saker enn psykisk helsevern, barnevern, familiesak­er, arbeidsret­tssaker og skiftetvis­ter.

Dette medfører at ventetiden for andre sivile saker i Bergen tingrett nå er i overkant av ett år. Dette er naturligvi­s svaert fortvilend­e for involverte parter.

DETTE STÅR I MOTSTRID til et av de baerende formålene i tvistelove­n fra 2005. Da tvistelove­n ble skrevet, understrek­et lovgiver meget sterkt hvor viktig det er med hurtighet i prosessen. Det ble påpekt at en rettslig tvist tar både ressurser og krefter hos mange parter. I lovforarbe­idene fremheves at det derfor er viktig å få brakt en tvist ut av verden på en rask og effektiv måte.

Et av tvistelove­ns grunnlegge­nde formål er altså å legge til rette for rask og effektiv behandling av tvister. Dette er også ment å ivareta Norges internasjo­nale forpliktel­ser, blant annet kravet til rettferdig rettergang i den Europeiske Menneskere­ttighetsko­nvensjon art. 6 (1). I artikkelen heter det blant annet at enhver har rett til en rettferdig rettergang «within a reasonable time». Tvistelove­n fastslår videre at en hovedforha­ndling skal avholdes innen seks måneder etter at stevning er inngitt, med mindre det foreligger «saerlige grunner». Saerlige grunner henviser til spesielle forhold i den enkelte sak som nødvendigg­jør lengre tid til saksforber­edelsen. Det vil ikke vaere i samsvar med tvistelove­ns intensjon, og formålsbes­temmelsen i loven, om tingretten­s generelle saksmengde medfører at hovedforha­ndling gjennomfør­es mer enn seks måneder etter søksmål er startet. Tingretten­s restanser er ikke en «saerlig grunn» i lovens forstand.

Ventetiden i Bergen tingrett overstiger altså langt den tid som fremgår av tvistelove­n.

KRAVET TIL EN RASK rettergang har gode grunner for seg. Lang ventetid fra tvist oppstår til avgjørelse foreligger har en rekke negative følger for de involverte parter. Mange av våre klienter opplever ventetiden frem til hovedforha­ndling som tyngende. Det er knyttet nervøsitet og spenning til hvilket utfall tvisten får. Mange av våre klienter er svaert sjelden i retten, og den lange ventetiden medfører en økt belastning for den enkelte.

Lang behandling­stid kan også medføre at saken blir dyrere. Ikke bare fordi en lang prosess nødvendigv­is tar mer tid og dermed mer penger, men også fordi det kan stå store summer på spill. For enkelte bedrifter kan et utestående beløp vaere en tung belastning for likviditet­en, og innebaere en økt risiko for konkurs. Også for private parter kan det vaere tale om store summer, og en tung og lang økonomisk belastning. Felles for både naeringsli­v og private er dessuten at det løper forsinkels­esrenter på et omstridt beløp, som også bidrar til økte kostnader.

Den lange ventetiden kan også påføre partene rettstap. Enkelte vurderer tiden frem til det foreligger avgjørelse som så tyngende at de vegrer seg for å bringe tvisten inn for retten. Vi ser eksempler på at parter ser seg tvunget til å akseptere dårligere forlik enn ønskelig, på grunn av den økonomiske belastning­en lang ventetid medfører.

DET ER INGEN tvil om at den lange ventetiden er uønsket. Vi ønsker med dette innlegget å lufte vår bekymring, samtidig som vi håper at situasjone­n i Bergen tingrett er forbigåend­e. Det er et paradoks når domstolens egen praksis innebaerer brudd på vår lovgivning og våre folkeretts­lige forpliktel­ser, og fremstår som et hinder som medfører at parter vegrer seg fra å få en sak løst på riktig måte.

 ?? ARKIVFOTO: LEIF GULLSTEIN ?? KØ AV SAKER: Firmaer og privatpers­oner må vente så lenge på å slippe til i retten, at det i noen tilfeller kan føre til konkurser og store økonomiske tap, ifølge innsendern­e.
ARKIVFOTO: LEIF GULLSTEIN KØ AV SAKER: Firmaer og privatpers­oner må vente så lenge på å slippe til i retten, at det i noen tilfeller kan føre til konkurser og store økonomiske tap, ifølge innsendern­e.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LIDER ETTERPÅ: Vi kan ikke åpne grensene våre ukritisk for så å lide for konsekvens­ene, skriver innsender. Bildet er fra en flyktninge­leir i byen Mafraq i Jordan.
FOTO: NTB SCANPIX LIDER ETTERPÅ: Vi kan ikke åpne grensene våre ukritisk for så å lide for konsekvens­ene, skriver innsender. Bildet er fra en flyktninge­leir i byen Mafraq i Jordan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway