Bergens Tidende

Vi trenger en langtunnel i Åsane nord

- TERJE VALEN KRISTIAN FJELLANGER

Miljøaksjo­n Åsane

Etter nokre dagar heime på haustferie, skulle eg ta bussen til Bergen, slik at eg kunne kome meg tilbake til Oslo. Det var lettare sagt enn gjort

Forfatter

Efor en lang tunnel på Riksveg E39 til Nordhordla­ndsbroen.

MILJØAKSJO­N ÅSANE jobbet i årene 1989-1998 med å få veien til Nordhordla­ndsbroen i lang tunnel fra det sentrale Åsane inn på det som da het Norsk Vegplan 1998-2007. Vi fortsatte arbeidet frem mot rullering av planen for 2010-2019, og sammen med kommunene i Nordhordla­nd og Bergen pluss Hordaland fylkeskomm­une lyktes vi. Det så da ut som vi kunne få oppleve at prosjektet ble utført før 2020. Men intet skjedde.

DA NÅVAERENDE Norsk Transportp­lan (NTP 2018-2027) skulle vedtas, var prosjektet nesten falt

IT AV HALLDIS MOREN VESAAS sine mest kjende dikt er kjaerleiks­diktet «Ferdaminne frå sommaren 1985» – når ho i ein alder av 85 klina med kjaerasten sin i heisen mens den gjekk oppover i etasjane. Flaks for Haldis at ho ikkje skulle klina mens ho sat på buss i Nordhordla­nd. Då hadde ho blitt sår på haka. For det tek si tid. Ordet ferdaminne er eit ord som vekkjer positive assosiasjo­nar, med fine minne frå ein kjekk tur. Men å ta buss i Nordhordla­nd bidreg meir til irritasjon.

EG ER FRÅ LINDÅS. Eller naermare bestemt Fjellanger, ei bygd mellom Lindås og Vågseidet. Om du har køyrt frå Lindås ut, men heldigvis kan vi nå lese at tunnelen er nevnt. Forutsetni­ngen for at det blir noe av, er utbygginge­n delvis finansiere­s av bompenger. Det står også at det legges opp til oppstart i andre planperiod­e.

De nye bomstasjon­ene rammer spesielt de 8000 som bor i nordre Åsane. De får ingen bytrikk og ikke noen andre lokale fordeler av det de betaler inn, mens mesteparte­n av Åsanes og Ytre Sandvikens 40.000 innbyggere ikke rammes av de nye avgiftene når de skal til sitt bydelssent­er.

MEN I HELE OMRÅDET er vi nå truet av forslag om å skrote Bybanen, som har vist seg å vaere helt sentral mot Bergen, så har du truleg køyrt gjennom tunnelen. Den strakaste veg. Der bur det ikkje ein kjeft.

Om du har køyrt «Fjellanger­svingane» som tek to-tre minutt lengre, så har du køyrt forbi ein del hus. Her bur både ungar, pensjonist­ar av ymse slag og folk i arbeidsfør alder – ei ganske vanleg bygd i Noreg.

ETTER NOKRE DAGAR heime på haustferie, skulle eg ta bussen til Bergen, slik at eg kunne kome meg tilbake til Oslo. Det var lettare sagt enn gjort. For bussen gjekk jo gjennom tunnelen. «Skyssappen» føreslo først at eg skulle gå 21 minutt ut til Lindås, slik at eg kunne hoppe på bussen før den køyrde inn i tunnelen. Det kunne eg jo kanskje ha gjort, det var berre det at det regna vassrett, og eg hadde ein svaert koffert. Så det slo eg frå meg.

Då foreslo appen at eg kunne ta bussen 08.34 til Lindås og venta der til klokka vart ni, for å så ta bussen vidare til Knarvik. Eg så gjorde. Når eg sto der i busskuret medan regnet piska og vinden kraup inn i alle holrom på kroppen, såg eg på plakaten som hang der. Den gjorde det klart at den bussen som skyssappen viste, ikkje eksisterte. for byutviklin­g syd i Bergen. Banens reelle verdi for Fyllingsda­len er svaert mye mindre enn den vil vaere for Åsane.

Det finnes ikke sammenheng­ende sykkelvei fra Åsane Nord til senterområ­det i Åsane. Staten skal ikke finansiere en sykkelvei i området, mens den finansiere­r sykkelveie­r for rundt to milliarder kroner i Bergen sør og vest. Busstilbud­et er skrantent, og trafikken på E39 er svaert tung (25.000 biler i døgnet) og farlig.

NÅR DET GJELDER bybane- og veiprosjek­ter for Bergen syd og vest, har det siden 2005 til 2022 vaert bygget for, eller skal bygges for vel 36 milliarder kroner. Åsane har kun fått Eikås-tunnelen til SÅ DÅ MÅTTE eg ringa Skyss og spørje kva som gjaldt, plakaten eller appen? Dama forsikra meg om at bussen skulle kome klokka ni. Det gjorde den – nesten. Kanskje det hadde vore ein traktor, ei ku i vegen eller kork i Mongstad-krysset, for den var naerare eit kvarter forseinka. Så då kom eg til Knarvik klokka 09.47. Då hadde eg brukt naerare halvanna time sidan eg låste døra på Fjellanger. Hadde eg køyrt bil, hadde turen vore unnagjort på 19–20 minutt.

EIN SKULLE OG TRU at når dette var den bussen som gjekk denne morgonen, at den korrespond­erte med ein buss til Bergen. Den gong ei. Og så sto me der då. Dei reisande. På Knarvik Skysstasjo­n. Og venta. Billetten som eg kjøpte på Fjellanger gjekk ut, og for å vere sikker på å ikkje få bot, så kjøpte eg ein ny.

Når neste bussen køyrde ut av skysstasjo­nen nokre minutt over ti, var dei reisande gjort merksam på at denne bussen køyrde rett til Bergen Busstasjon. Om ein skulle andre stader i sentrum, måtte ein byte buss i Åsane. So praktisk. Buss nummer fire for å reise strekninga frå Lindås til Bergen.

Når bussen endeleg stogga i Bergen,

600 millioner pluss en forlenging av E39 fra Åsane senter, forbi IKEA, til Vågsbotn og lokale tilpasning­er, og en liten kilometer lokal vei til et nytt byggefelt ved BIRs gjenvinnin­gsstasjon på Salhusveie­n. Her er og den eneste nye sykkelveie­n.

I virkelighe­ten har politikern­e sentralt og i bystyret neglisjert bydelen bortimot fullstendi­g når det gjelder transport etter at

E39 til Åsane senter sto ferdig på

1980-tallet. Lokalt føler mange at spesielt Åsane Nord er blitt et ingenmanns­land.

Vi krever at tunnelen bygges som første del av prosjekt Ringveg Øst og at det arbeides for å fremskynde dette. viste klokka 10.41. Då hadde eg med andre ord brukt over to timar heimanfrå til Bergen. Sist gong eg tok same ruta med buss, tok reisa rett i overkant av ein time. Om eg hadde køyrt bil, hadde turen tatt om lag 55 minutt.

DET ER DÅ ein må stille seg spørsmålet: Vil Hordaland fylkeskomm­une og Skyss at folk skal ta bussen? Eller er dette tilbodet ein slags langsiktig plan for å byggje ned kollektivt­ransporten i distrikta? Eller vil de at folk skal velje bilen?

Det forstår eg godt at folk gjer, sjølv om me lever i ei tid der klimaendri­ngane skjer i ein rasande fart, og folk ynskjer å vere med på den store klimadugna­den.

På Hordaland fylkeskomm­une sine sider kan ein lesa at «Skyss har ansvar for å setje i verk strategiar og tiltak for å nå dei politiske måla for kollektivt­rafikken i Hordaland og skal bidra til å forbetre og vidareutvi­kle kollektivt­ilbodet i fylket»

Meiner fylkeskomm­unen og Skyss at rutetilbod­et og reisetiden­e som no er i Nordhordla­nd er ei forbetring? For sjølv om det er ei vidareutvi­kling at ein no kan kjøpe billett på mobiltelef­onen, hjelper det fint lite om det ikkje er eit busstilbod der folk bur.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? LANG REISE: Etter fire bussar hadde eg brukt over to timar frå Fjellanger i Nordhordla­nd til Bergen. Sist gong eg tok same ruta med buss, tok reisa rett i overkant av ein time. Om eg hadde køyrt bil, hadde turen tatt om lag 55 minutt, skriv innsendar.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG LANG REISE: Etter fire bussar hadde eg brukt over to timar frå Fjellanger i Nordhordla­nd til Bergen. Sist gong eg tok same ruta med buss, tok reisa rett i overkant av ein time. Om eg hadde køyrt bil, hadde turen tatt om lag 55 minutt, skriv innsendar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway