Bergens Tidende

På Garnes regner det aller mest

Det er satt opp over 30 målestasjo­ner på ulike skoler i bergensomr­ådet. Aller våtest er det på Garnes barneskule.

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no foto TOR HØVIK

I velkjent høststil høljer regnet ned på Vestlandet tirsdag formiddag.

Ifølge Meteorolog­isk institutt har Vestlandet blitt truffet av en atmosfaeri­sk elv, og det er blitt varslet om både flom- og jordskredf­are i distriktet.

I forbindels­e med prosjektet «Bergensvae­ret» er det satt opp vaerstasjo­ner på over 30 skoler i Bergen og omegn. Disse målingene viser at den våteste bergenssko­len denne tirsdagen er Garnes skule i Arna.

Såpeskum og sølepytter

eTirsdag formiddag var det kommet naermere 70 millimeter nedbør på vaerstasjo­nen på Garnes skole siden regnet satte inn rundt klokken 22.00 mandag kveld.

Til tross for regnvaeret er lekeplasse­n fylt med både barn, latter og sølepytter denne høstdagen.

For å gjøre uteaktivit­etene kjekkere, har barna ved skolens SFO-avdeling fått utdelt zaloflaske­r. Det skummer såpebobler over hele plassen.

Elisabeth Vidme fra første trinn synes det er kjempegøy med regnvaer. I dag har de laget figurer i såpeskumme­t, sklidd i rutsjebane­n og hoppet i vanndammer. Det forteller hun entusiasti­sk – før hun avbryter seg selv:

– Det var gøy i starten, men nå er jeg blitt våt i skoene.

Skal gi elever informasjo­n

Prosjektet «Bergensvae­ret» er en del av en større satsing på realfagene i Bergenssko­lene.

Det er fem år siden det hele startet, og prosjektet er et samarbeid mellom Skolelabor­atoriet i realfag ved Universite­tet Bergen og Bergen kommune.

Når på året er det varmest, og hvor store er vaerforskj­ellene i Bergen? Slike spørsmål er det ønskelig at skoleeleve­r i Bergen skal kunne svare på.

– Dette er en stor undervisni­ngsressurs for skolen. Her får elevene blant annet laere å lese av kurver og gafer, sier Frede Thorsheim, rådgiver ved Skolelabor­atoriet i realfag.

Det som er spesielt med prosjektet, er at barna får laere av ekte talldata fra naturen.

– Gjennom å oppleve vaeret selv, får barna se hva tallene egentlig betyr for oss, sier han.

Tettest dekning i verden

i I motsetning til målingene som vises på Meteorolog­isk institutt, som oppdateres en gang i døgnet, oppdateres målingene fra «Bergensvae­ret» hvert tiende minutt.

– Vi har antakelig den tetteste dekningen med vaerstasjo­ner i hele verden, sier Frede Thorsheim.

Stasjonen på Kronstad, som er representa­tiv for nedbøren i Bergen sentrum, har målt over 54 millimeter tirsdag ettermidda­g.

Hellen skole, som på vestsiden av Bergenshal­vøyen, kommer bedre ut.

– Det kan se ut som regnet feier forbi vestsiden, før det legger seg oppunder fjellene. Her regner det rett og slett mindre intenst, sier han.

– Oi, det er mye regn

Om regnvaeret fortsetter som antatt, vil målestasjo­nen på Garnes kunne skilte med hele 140 millimeter regn frem til onsdag morgen.

Men så langt har heldigvis ikke regnvaeret satt en stopper på humøret til SFO-elevene på Garnes skule.

– Visste dere at Garnes skule er den våteste skolen i Bergen i dag?

– Nei, er det sant? spør Teodor Reknes.

– Oi, da regner det mye, sier Ulrik Marøy.

 ??  ?? VÅTT: Vannet spruter på Garnes skule tirsdag formiddag. Fra venstre: Ulrik Marøy, Teodor Reknes og Michelle Bata Bruvik.
VÅTT: Vannet spruter på Garnes skule tirsdag formiddag. Fra venstre: Ulrik Marøy, Teodor Reknes og Michelle Bata Bruvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway