Bergens Tidende

Innskjerpe­lsene

-

Ny lov avskaffer såkalt humanitaer­t opphold, som har kommet rundt 25 prosent av migrantene til gode.

Såkalt farlige migranter eller dømte migranter blir avvist umiddelbar­t. Migrantene samles i leirer.

Hjelp til lokale integrerin­gstiltak reduseres.

Italia har de siste 20 årene mottatt omkring en million migranter. Tallet er fallende: omkring 181.000 i 2016, 119.000 i 2017. form av kooperativ­er som står for renovering og vedlikehol­d, og migranter jobber på offentlige byggeplass­er.

Politienhe­ten Guardia de Finanza, som blant annet bekjemper økonomisk kriminalit­et, mistenker ham nå for å ha overført kommunale midler til disse aktivitete­ne utenom de eksisteren­de reglene.

Han har – ifølge påtalemynd­igheten – ikke overholdt anbudsregl­er, som selv landets største kommuner ser stort på, noe utallige rettssaker dokumenter­er. Mer alvorlig er det at borgermest­eren i telefonsam­taler har lovet migranter papirer uten å undersøke saken deres. Politiet har avlyttet borgermest­erens telefoner og han er også siktet for å ha organisert falske ekteskap.

– Han har gjennomfør­t ett enkelt, men ikke flere. Det var for å redde livet til en kvinne, sier hans bror Giuseppe til italienske medier.

Disse sakene kan svekke borgermest­eren, hvis popularite­t er ubestridel­ig. Mens mange byer i Calabria lider av avfolking, har Domenico Lucano klart å skape ny dynamikk og økonomisk fremgang i byen, hvor nye butikker har skutt opp.

Det risikerer nå å bli stoppet, uavhengig av borgermest­erens videre skjebne.

Katolsk protest mot lov

Den nye innvandrin­gsloven fra september, som vil bli vedtatt med et sikkert flertall i parlamente­t, gjør det mulig for regjeringe­n å redusere eller fullstendi­g stoppe den økonomiske støtten til kommuner og foreninger som iverksette­r initiative­r til sysselsett­ing og utdanning av migranter.

En spesialord­ning om såkalt humanitaer­t opphold, som de siste årene har kommet 25 prosent av asylsøkere til gode, blir avskaffet og reglene for å oppnå asyl blir skjerpet.

Loven setter innsatsen i sammenheng med ulovlig innvandrin­g, noe som ryster deler av offentligh­eten og den katolske kirke.

– Det betyr at migranten allerede blir dømt på grunn av forholdene hans og at han betraktes som en fare for offentligh­eten, uansett atferd. Det er et dårlig signal, heter det i en uttalelse fra generalsek­retaeren for italienske biskoper, erkebiskop Nunzio Galantino.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway