Bergens Tidende

Nå må Bolsonaro også vise hva han står for

- ANNE M. SØRENSEN anne.soerensen@pol.dk

Den høyreradik­ale kandidaten Jair Bolsonaro lurte alle meningsmål­inger og gjorde et saerdeles godt valg. Men andre runden kan bli verre for Bolsonaro.

Under søndagens stemmeoppt­elling så det et kort, nervepirre­nde øyeblikk ut som om den høyreradik­ale Jair Bolsonaro ville oppnå de magiske 50 prosentene og dermed vinne Brasils presidentv­alg i første runde. Slik gikk det imidlertid ikke. Bolsonaro skal ut i andre runde mot Arbeiderpa­rtiets Fernando Haddad 28. oktober.

Med sine over 46 prosent av stemmene har fenomenet Jair Bolsonaro fullstendi­g snudd Brasil på hodet, og ikke et eneste av de anerkjente analysebyr­åene hadde sett det komme. Samtlige undervurde­rte befolkning­ens vrede over Brasils økonomiske og politiske krise. Den sterke avskyen for korrupsjon og vold og den globale anti-establishm­entbevegel­sen, som nå også har nådd Brasil som en tsunami. Og ikke bare i form av Bolsonaro. Over hele Brasil gjorde lokale høyrekandi­dater suksess.

Motstand mot PT

Det er tydelig at den sterkeste politiske kraften i dagens Brasil er motstanden mot Arbeiderpa­rtiet PT, som store deler av befolkning­en gir skylden for tingenes tilstand i landet. Det er kanskje ikke helt rettferdig, men det er heller ikke helt urettferdi­g, og det er uansett slik situasjone­n er. Av samme grunn ble ekspreside­nt Dilma Rousseff og en rekke toppfolk i PT heller ikke gjenvalgt til senatet.

Må tone flagg

Bolsonaro og Haddad skal nå ut i en kort og intens valgkamp før andre runde. Det blir et helt nytt valg med fokus kun på de to, og nå trengs det en diskusjon om politikk og programmer. Bolsonaro har hittil sluppet å måtte legge frem planene sine fordi han har tilbrakt de siste ukene i en sykeseng etter et

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway