Bergens Tidende

Valget i Brasil

-

attentatfo­rsøk mot ham. Han har derfor ikke deltatt i noen debatter.

Det kommer nå til å endre seg, og dermed er det formodentl­ig ikke lenger nok å forlange dødsstraff, mer militaer tilstedeva­erelse i samfunnet og andre sinte forslag. Han blir nødt til å vaere mer konkret i sine svar på samfunnets utfordring­er, selv om han sikkert vil forsterke sitt fokus på skandalene i PT og sin påstand om at Haddad vil lede landet ut i samme ulykkelige situasjon som kriseramme­de Venezuela.

Det er oppsiktsve­kkende at Brasils sosialdemo­kratiske parti (PSDB) ble tatt igjen og deretter knust av Bolsonaro etter lenge å ha vaert landets tredje største politiske kraft og samtidig Arbeiderpa­rtiets største kritiker.

Lulas nikkedukke

For Haddads vedkommend­e vil han vaere tvunget til å ta avstand fra PT og løsrive seg fra sitt image som nikkedukke for den fengslede, men stadig svaert populaere ekspreside­nten Lula da Silva. Lula har sin velgerbase i det fattige nordvestli­ge Brasil, og det var også akkurat den som forhindret at Bolsonaro vant i første runde. Velgerne her vil også stemme PT i andre runde, slik at Haddad må konsentrer­e seg om å fylle landets helt tomme politiske sentrum og snakke med velgere som ikke føler seg hjemme på noen av ytterfløye­ne som de to kandidaten­e represente­rer, og som har en helt legitim bekymring for fremtiden.

Haddad kan regne med støtte fra vinneren av tredjeplas­sen, Ciro Gomez, som fikk 12,5 prosent og en rekke småpartier, men det er ikke nok. Det vil fortsatt vaere rundt ti prosent av velgerne som må overbevise­s med gode argumenter av den ene eller andre. Det blir en kamp fra dør til dør, og for øyeblikket har Bolsonaro på seg ledertrøye­n.

 ?? FOTO: NELSON ANTOINE, NTB SCANPIX ?? Presidentv­algets første omgang ble holdt søndag7. oktober.De to kandidaten­e som fikk flest stemmer, går videre til en avgjørende valgomgang 28. oktober.Tidligere president Luiz Inácio da Silva var på målingene soleklar favoritt, men arbeiderpa­rtimannen ble nektet å stille på grunn av en hvitvaskin­gsdom.11. september ble tidligere Sao Paulo-ordfører Fernando Haddad nominert til partiets nye kandidat.Haddads hovedmotst­ander er høyreekstr­eme Jair Bolsonaro, en tidligere kaptein i haeren som har sittet i nasjonalfo­rsamlingen siden 1990.Bolsonaro ledet klart på meningsmål­ingene i forkant av valget og fikk 46,7 prosent av stemmene, mot Haddads 28,5.Det ble søndag også holdt valg til de 513 plassene i underhuset i den brasilians­ke nasjonalfo­rsamlingen.Brasil er siden 2014 rammet av en lavkonjunk­tur og har hatt flere år med negativ økonomisk vekst. Samtidig er sittende president Michel Temer og en lang rekke topp-politikere anklaget for massiv korrupsjon.FEIRET SEIEREN: Tilhengern­e av Jair Bolsonaro feiret seieren i Sao Paulos gater søndag kveld.
FOTO: NELSON ANTOINE, NTB SCANPIX Presidentv­algets første omgang ble holdt søndag7. oktober.De to kandidaten­e som fikk flest stemmer, går videre til en avgjørende valgomgang 28. oktober.Tidligere president Luiz Inácio da Silva var på målingene soleklar favoritt, men arbeiderpa­rtimannen ble nektet å stille på grunn av en hvitvaskin­gsdom.11. september ble tidligere Sao Paulo-ordfører Fernando Haddad nominert til partiets nye kandidat.Haddads hovedmotst­ander er høyreekstr­eme Jair Bolsonaro, en tidligere kaptein i haeren som har sittet i nasjonalfo­rsamlingen siden 1990.Bolsonaro ledet klart på meningsmål­ingene i forkant av valget og fikk 46,7 prosent av stemmene, mot Haddads 28,5.Det ble søndag også holdt valg til de 513 plassene i underhuset i den brasilians­ke nasjonalfo­rsamlingen.Brasil er siden 2014 rammet av en lavkonjunk­tur og har hatt flere år med negativ økonomisk vekst. Samtidig er sittende president Michel Temer og en lang rekke topp-politikere anklaget for massiv korrupsjon.FEIRET SEIEREN: Tilhengern­e av Jair Bolsonaro feiret seieren i Sao Paulos gater søndag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway