Bergens Tidende

Arrestasjo­n av Interpol-sjef kan svekke Kina

- CLAUS BLOCK THOMSEN claus.block.thomsen@pol.dk

Hongweis plutselig arrestasjo­n undergrave­r ifølge mange eksperter nå Kinas anseelse på den internasjo­nale scenen.

Interpols øverste sjef, Meng Hongwei, sa søndag opp sin stilling kun timer etter at Kinas spesialkom­misjon for disiplinae­rsaker i en oppsiktsve­kkende melding opplyste om at kommisjone­n hadde innledet en etterforsk­ning av ham for lovbrudd, og at han derfor var arrestert.

Meng Hongwei forsvant torsdag i forrige uke under et besøk i Kina. Det siste konen hans hørte fra ham var en melding fra mobilen hans med en emoji av en kniv, noe hun oppfattet som et signal om at han var i fare.

Interpol har sitt hovedkvart­er i Lyon, og Meng Hongweis kone meldte derfor fra om forsvinnin­gen hans til fransk politi, hvilket førte til at Interpol krevde å få svar fra kinesiske myndighete­r om hva som hadde skjedd ham.

Bestikkels­er

Mandag la det kinesiske departemen­tet for offentlig sikkerhet ut en melding på hjemmeside­ne sine hvor departemen­tet beskyldte Meng Hongwei for å ha tatt imot bestikkels­er.

Ifølge avisen South China Morning Post har departemen­tet opprettet en arbeidsgru­ppe som skal etterforsk­e kontaktene hans, samtidig som at departemen­tet fastslo i sin melding at «det at han har insistert på å gjøre ting på sin måte, betyr at han kun har seg selv å bebreide for at han nå er blitt gjenstand for en etterforsk­ning».

Som for å understrek­e sakens alvor fremgikk det av meldingen at den kinesiske ministeren for offentlig sikkerhet søndag hadde ledet et møte i Det kinesiske kommunistp­arti, hvor det hadde blitt uttrykt «enstemmig støtte» til etterforsk­ningen av Meng Hongwei, og at alle på møtet dessuten hadde uttrykt «absolutt politisk lojalitet» til Kinas president Xi Jinping og partiledel­sen.

Kampanje mot korrupsjon

Helt siden Xi Jinping kom til makten som Kinas leder i 2014, har hans største merkesak vaert en omfattende kampanje mot korrupsjon, som har ført til at over en million partifunks­jonaerer og embetsmenn er blitt anklaget for maktmisbru­k og fjernet fra postene sine. Heller ikke høytståend­e personer i det kinesiske makthierar­kiet er blitt skånet, hvorav noen har fått lange fengselsdo­mmer.

Likevel er det høyst uvanlig at korrupsjon­skampanjen nå angivelig er blitt så omfattende at den også feller folk på toppstilli­nger i internasjo­nale organisasj­oner.

Den kinesiske presidente­n Xi Jinping har flere ganger – i motsetning til USAs president Donald Trump – understrek­et viktighete­n av internasjo­nalt samarbeid, og Meng Hongweis utnevnelse til sjef for Interpol i 2016 ble den gang oppfattet som et viktig signal om kinesisk støtte til store internasjo­nale organisasj­oner.

Skader anseelse

Interpol leder et verdensoms­pennende politisama­rbeid, som bl.a. betyr at kriminelle og mistenkte personer kan etterlyses globalt. Men Hongweis plutselige arrestasjo­n undergrave­r ifølge mange eksperter nå Kinas anseelse på den internasjo­nale scenen.

– Det er vanskelig å forestille seg at noen internasjo­nal organisasj­on vil føle seg tilpass med å utnevne en kinesisk statsborge­r til leder uten å vaere nervøs for at dette kan skje igjen, sa Julian Ku, professor og Kina-forsker ved Hofstra University, til New York Times mandag.

Samtidig påpeker andre eksperter at denne saken må vaere noe helt spesielt, fordi Kinas ledelse har vaert klar over at det ville vekke stor oppmerksom­het å pågripe den øverste sjefen for Interpol.

Fra høyeste hold

– Jeg antar at det må ha skjedd noe akutt. Det er derfor de velger å ta øyeblikkel­ig affaere med risiko for å miste ansikt internasjo­nalt, sa den kinesiske politiske analytiker­en Zhang Lifan mandag til South China Morning Post, og tilføyde at det ikke ville ha vaert grunn til å reagere på den måten hvis det handlet om en mer ordinaer korrupsjon­sanklage.

Steve Tsang, lederen av SOAS China Institute i London, er enig og mener at beslutning­en om å fjerne Meng Hongwei må ha kommet fra aller høyeste hold.

– Kinesisk utenrikspo­litikk fordrer først og fremst å tjene kommunistp­artiets interesser. Så selv om Kinas image og Kinas evne til å innta internasjo­nale toppstilli­nger er viktig for den kinesiske regjeringe­n, kommer det i andre rekke i forhold til hensyn til partiet, sa han mandag til South China Morning Post.

Det er vanskelig å forestille seg at noen internasjo­nal organisasj­on vil føle seg tilpass med å utnevne en kinesisk statsborge­r til leder uten å vaere nervøs for at dette kan skje igjen. Julian Ku, professor og Kina-forsker ved Hofstra University, til New York Times

Foruten å vaere sjef for Interpol har Meng Hongwei de siste årene også innehatt tittelen viseminist­er for offentlig sikkerhet. Eksperter har lenge vurdert at den kinesiske presidente­n Xi Jinping også har brukt sin korrupsjon­skampanje til å kvitte seg med politiske rivaler og motstander­e, og spørsmålet er derfor om arrestasjo­nen av Meng Hongwei i realiteten handler om bestikkels­e, eller om den snarere er politisk motivert.

Søndag utnevnte Interpol sørkoreane­ren Kim Jong Yang som fungerende president, og sa at organisasj­onens generalfor­samling vil møtes i november for å utnevne en ny president for de to årene som gjenstår av Meng Hongweis embetsperi­ode.

 ?? FOTO: DU YU, NTB SCANPIX ?? SPESIELL SAK: Eksperter mener at denne saken må vaere noe helt spesielt, fordi Kinas ledelse har vaert klar over at det ville vekke stor oppmerksom­het å pågripe den øverste sjefen for Interpol. Bildet av Meng Hongwei er tatt i 2016.
FOTO: DU YU, NTB SCANPIX SPESIELL SAK: Eksperter mener at denne saken må vaere noe helt spesielt, fordi Kinas ledelse har vaert klar over at det ville vekke stor oppmerksom­het å pågripe den øverste sjefen for Interpol. Bildet av Meng Hongwei er tatt i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway