Bergens Tidende

Satser bevisst på lokale spillere

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no ØYSTEIN VIK

Bare én toppklubb er flinkere enn Florø, Åsane og Nest-Sotra til å bruke lokale spillere.

Da Mons Ivar Mjelde var i samtaler med Åsane om den ledige trenerjobb­en, stilte klubben visse krav til hvordan jobben skulle gjøres. Det aller viktigste: Åsane skal satse på lokale spillere – fra Bergen og omegn.

Ifølge Bergens Tidendes oversikt har Mjelde gjort nettopp det. Bare to klubber i de to øverste divisjonen­e har brukt flere lokale spillere fra start enn Åsane: Ranheim og Florø. På plassen bak følger Nest-Sotra.

– Klubben er veldig opptatt av at vi først og fremst skal rekruttere spillere fra Hordaland. Og jeg synes det bare er bra med en tydelig identitet, sier Mons Ivar Mjelde.

Resultaten­e

En oversikt over lokale spillere vil aldri vaere eksakt vitenskap, fordi det ikke finnes noen objektive kriterier for hva en «lokal spiller» er. I denne oversikten er fylkesgren­ser brukt som utgangspun­kt, men ikke en endelig fasit. I noen tilfeller må grensene flyttes litt ut, i andre må de snevres inn.

Selv om Joakim Våge Nilsen er fra Bømlo i Hordaland, er han vokst opp så naer Haugesund at han må regnes som en lokal spiller der. Og selv om en haugalendi­ng også er en rogalendin­g, kan han ikke regnes som lokal i Viking og Sandnes Ulf.

Ved tvilstilfe­ller er den aktuelle klubben eller lokalavisj­ournaliste­r blitt kontaktet, slik at de selv kan få definere sitt nedslagsfe­lt og hvilke spillere som blir ansett for å vaere «lokale».

Det har gitt følgende resultater:

Ranheim er den norske toppklubbe­n som bruker flest lokale spillere fra start. Faktisk er finnmarkin­gen Mads Reginiusse­n den eneste ikke-trønderen i troppen.

I 1. divisjon er Florø flinkest i klassen. Selv om de har hentet mange utenlandsk­e spillere i et håp om å berge plassen, er svaert mange av de norske spillerne lokalt forankret.

Bak Ranheim og Florø følger Åsane og Nest-Sotra, som begge har en stamme av spillere fra Bergen og omegn.

Dårligst i klassen er Rosenborg og Sogndal. Trønderne har bare to lokale spillere i troppen, mens Sogndal nå bare har Ulrik Flo. Han har nesten ikke startet kamper for klubben.

Brann befinner seg også i det nedre sjiktet.

Flere fordeler

– Det er ikke overrasken­de at vi kommer godt ut av dette. Vi har vaert bevisst på å få inn lokale spillere, og vi har hatt en lokalt forankret spillertro­pp lenge, sier Nest-Sotras sportssjef, Arve Haukeland.

Han mener den lokale profilen fører med seg mange fordeler. For det første gjør det klubben mer attraktiv for supportere og sponsorer, som ønsker spillere man enkelt kjenner igjen. Dernest har de lokale spillerne allerede et kontaktnet­tverk i området. De trenger dermed ikke tid på å bli vant med nye omgivelser.

I tillegg kan lokale folk også vaere billigere i drift. Klubbene trenger, for eksempel, ikke å finne en bolig til spillerne.

– Alle klubber ønsker å vaere så lokale som mulig, men de

 ?? FOTO: MARIUS SIMENSEN, BILDBYRÅN ?? FRA BERGEN: Håkon Lorentzen (til v.) er en av mange lokale spillere som har spilt for Åsane denne sesongen. Her i duell med Aalesunds Fredrik Carlsen.
FOTO: MARIUS SIMENSEN, BILDBYRÅN FRA BERGEN: Håkon Lorentzen (til v.) er en av mange lokale spillere som har spilt for Åsane denne sesongen. Her i duell med Aalesunds Fredrik Carlsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway